Istina je prava novost.

Biskupsko ređenje u Vilniusu

Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin zaredio je za biskupa Visvaldasa Kulbokasa – novog apostolskog nuncija u Ukrajini - 14. kolovoza u katedrali u Vilniusu.

Kardinal Parolin novozaređenom biskupu u homiliji je poručio da ga Sveti Otac šalje u Ukrajinu „gdje različite katoličke crkvene zajednice, bizantskoga i latinskoga obreda, već stoljećima žive zajedno, a veliki dio društva čine i pravoslavni vjernici“.

„Ukrajina je bogata i multikulturalna zemlja s mnogo ljudi različitoga etničkoga podrijetla. Ova zemlja pati od složenih, beskrajnih sukoba. Vaša će primarna zadaća biti pomoći čuti Papinu riječ mira i pomirenja, da bi svi zauzeto tražili stabilno međusobno razumijevanje. Ti su koraci potrebni za okončanje oštrih sukoba koji uzrokuju gubitke i zahtijevaju ogromna sredstva, te za početak novoga razdoblja suradnje i ponovnoga rađanja, u kojem je težnja prema zajedničkom dobru za sve i svakomu najvažnija.

Kardinal Parolin susreo se i s litavskom premijerkom Ingridom Šimonytė. Ove godine proslavit će se 30. obljetnica ponovne uspostave diplomatskih odnosa dvije države. Litavska premijerka rekla je da su međusobni odnosi izvrsni te je izrazila zahvalnost što Vatikan nikada sovjetsku okupaciju Litve nije priznao legalnom. Kardinal i premijerka također su se dotaknuli pandemije, situacije u Bjelorusiji, na Krimu i u Donbasu te u Tajvanu i Kini.