Istina je prava novost.

Dostojno odajmo počast svim žrtvama

Pozdrav vlč. dr. Tomislava Markića, nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, na komemoraciji o 73. obljetnici bleiburške tragedije

Hvaljen Isus i Marija!
Poštovani sudionici komemoracije o 73. obljetnici Bleiburške tragedije, izražavam vam srdačnu dobrodošlicu na ovo polje, tako bremenito poviješću i ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve, koje su se ovdje prije 73 godine nadale spasu, a umjesto toga započele teški križni put, koji je mnoge od njih odveo u smrt. Spasenja bez križa nema, poučava nas to i ova povijesno-teološka lekcija.
Kao nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, zajedničkoga tijela Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje je zajedno s Hrvatskom katoličkom misijom u Klagenfurtu organizator liturgijskoga dijela ove komemoracije, u našoj sredini pozdravim predvoditelja misnoga slavlja mons. dr. Želimira Puljića, nadbiskupa zadarskog i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, te mu zahvaljujem na spremnosti da predvodi ovo slavlje zajedno s brojnim okupljenim svećenicima.
Herzlich danke ich dem Herrn Diözesanbischof von Gurk-Klagenfurt Mons. Dr. Alois Schwarz für die Erlaubnis, dass wir diese heiligen Geheimnisse hier in seiner Diözese feiern dürfen. Ich danke auch der ganzen Kirche in Österreich für die Unterstützung und Sorge für diese Kommemoration.
U ime nadbiskupa Želimira Puljića i svoje osobno ime pozdravljam visoke predstavnike vlasti u Republici Hrvatskoj: predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića zajedno sa saborskim zastupnicima. Pozdravljam izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske dr. Gorana Marića, ministra državne imovine, kao i izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Tomu Medveda, ministra hrvatskih branitelja. Pozdravljam i sve druge ministre, diplomate i dužnosnike iz Republike Hrvatske, kao i iz Bosne i Hercegovine, koja je također domovina hrvatskome narodu, na čelu s g. dr. Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Radost mi je pozdraviti predstavnika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, g. Idriza ef. Bešića, koji će poslije misnoga slavlja izreći molitvu za nemali broj bleiburških i poslijebleiburških žrtava islamske vjeroispovijesti. Pozdravljam i članove Počasnoga bleiburškog voda te im zahvaljujem na čuvanju sjećanja na ovu ponajveću tragediju našega naroda.
Pozdravljam i sve vas, draga braćo i sestre, koji ste ne žaleći vremena i truda došli dostojanstveno iskazati poštovanje i prikazati svoje molitve za žrtve Bleiburga i križnoga puta. Pozdravljam i vas, koji nam se pridružujete posredstvom Hrvatske radiotelevizije i drugih medija.
Pozivam vas, draga braćo i sestre, da dostojno odamo počast svim ratnim i poratnim žrtvama, osobito onima koji su bez suda ubijeni po završetku Drugoga svjetskog rata te su njihovi zemni ostaci zatrpani i sakriveni po poznatim i nepoznatim grobištima i jamama. Učinimo to dostojanstveno, katolički, sabrano moleći Božje milosrđe kako za žrtve, tako i za počinitelje strašnih zločina, ali i za one koji i danas pronalaze izgovore za njih ili pak žele žrtve zloupotrijebiti u neke svoje sebične svrhe, ne bi li se i jedni i drugi obratili i pokajali. Mislimo ovdje misli nade u ponovni susret s našim pokojnicima, misli oprosta i pomirenja, misli koje nas otvaraju budućnosti u svjetlu istine i pravednosti. Ispunimo se snagom koja dolazi odozgor kako bismo to uzmogli.
Euharistiju će nam svojim pjevanjem uljepšati Katedralni zbor sv. Stošije iz Zadra, a svojim posluživanjem bogoslovi Zadarske nadbiskupije i pitomci Bogoslovnoga sjemeništa iz Rijeke, uz pomoć bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije.
Oče Nadbiskupe, povedite nas, ovdje okupljeni narod Božji: svećenike, đakone, bogoslove, časne sestre i Kristove vjernike laike u otajstveni susret s Gospodinom.