Istina je prava novost.

Pozdrav nadbiskupa i metropolita splitsko-makarskog na svetkovinu sv. Dujma

Obala Hrvatskoga narodnog preporoda, 7. svibnja 2018.

Draga braćo i sestre u radosti slavlja sv. Dujma, biskupa, mučenika i zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije, sve vas srdačno pozdravljam. Pozdravljam braću u episkopatu, oce provincijale, svećenike, provincijalke, redovnike i redovnice, predstavnike Pravoslavne Crkve. Pozdravljam gradonačelnika grada Splita i njegove suradnike te čestitam dan grada i svetkovinu sv. Dujma. Pozdravljam Predsjednicu Republike Hrvatske, splitsko – dalmatinskog župana i izaslanika Predsjednika Hrvatskog sabora, ministra obrane – podpredsjednika Vlade i izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, nazočne saborske zastupnike i ministre, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, predstavnike društvenih, civilnih i vojnih vlasti i institucija, sve građane i vjernike, a osobito sve hodočasnike i goste, kao i sve vas koji nas pratite posredstvom Hrvatskog radija i televizije. Dobro došli i na dobro vam došla Sudamja!
Mi građani i vjernici grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije, potomci Dujma, slavimo svoga svetog zaštitnika. Sv. Dujam je duhovni otac svih naših malih obitelji, kao i dviju većih obitelji – Grada i Nadbiskupije. Obitelj nam je sigurnosna brana i membrana, koja i danas filtrira tokove podataka, more informacija, šumu znanja i uči nas mudrosti razborita i odgovorna života. Bez obitelji postajemo izloženi pojedinci, dostatni sami sebi bez potrebe i navike da živimo s drugim i za druge. Doista, čovjek bez obitelji je i siroče i siromah. Odgoj unutar obitelji, je bitan za društvo u cjelini, a time i za naš Grad i našu Domovinu. Obitelj je izvor života i radosti, zalog budućnosti i temelj svake naše obnove. Posvjedočio nam je to i sveti Dujam koji je na vjetrometini povijesti i u areni uzburkanog i podjelama opterećenog života, osjećao, pratio i sudjelovao u svakodnevnim obiteljskim izazovima i poteškoćama, sve do mučeništva i predanja vlastitog života. Sveti Dujme pomozi nam da uvidimo bogatstvo obitelji – izvora života i radosti.
Braćo i sestre, zbog važnosti obitelji za našu Crkvu i naše društvo, s našim duhovnim ocem Dujmom i sa svim svetim zaštitnicima gradova i biskupija naše Domovine, u hodu smo prema Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna ove godine, u Dujmovim gradovima – Splitu i Solinu, pod geslom: „Obitelj – izvor života i radosti.” Nadam se i vjerujem kako će baš ovaj događaj biti početak nove i snažne, duhovne i svake druge obnove u našem narodu. Vjerujem da će nas događaj nacionalnog slavlja obitelji osloboditi od siromaštva jer ćemo shvatiti da smo bogati: da imamo braću i sestre, te da ćemo uočiti da nismo siročad jer imamo Boga za Oca.
Biskupe Tomo, kao jedna obitelj, kao braća i sestre, slaveći sv. Dujma, dajmo Slavu Bogu.