Istina je prava novost.

Blagoslov kipova sv. Petra i Pavla u Mačkovcu

U predvečerje svetkovine Apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, kojima je i posvećena župna crkva u Mačkovcu kod Čakovca, veliki broj župljana okupio se na blagoslovu kipova svetih Petra i Pavla na istoimenom Trgu u mjestu Mačkovec koje je u sastavu grada Čakovca.

Blagoslovu je prethodilo misno slavlje koje je predslavio generalni vikar mons. Antun Perčić  u zajedništvu sa nekadašnjim župnikom Josipom Blažonom, inicijatorom nabave kipova, vlč. Franjom Radekom, umirovljenim svećenikom Bečke nadbiskupije koji je angažirao akademskog kipara Dragutina Šanteka da izradi kipove, vlč. Josipom Horvatom st. i župnikom Anđelkom Košćakom.

Dan ranije, 27. lipnja, misno slavlje je predslavio mladomisnik Varaždinske biskupije Marko Pintarić, a pjevanje je tijekom mise predvodio zbor župe Sračinec pod orguljskom pratnjom mladog studenta Muzičke akademije u Zagrebu Tomislava Krobota, orguljašem u Sračincu.

Diljem Hrvatske nalaze brojni krajputaši, raspela, kipovi svetaca, poklonci koji pozivaju da svoj pogled upravimo Bogu, pozivaju na poklon, molitvu, zagovor, zahvalu. Kipovi sv. Petra i Pavla u Mačkovcu također su uz put – krajputaši… kojima će zasigurno mnogi starac i starica, mnoga majka i otac, mnogi mladi i djeca upraviti pogled, otvoriti svoje srce Bogu i njegovu milosrdnom Srcu… Kipovi se nalaze na idealnom mjestu, jer kada se pogleda iz ptičje prespektive vide se obrisi ribe što se povezuje s Kristovim nalogom apostolu, ribaru, Petru “Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude.”

Grad Čakovec na čelu s gradonačelnicom Ljerkom Cividini kao i Mjesni odbor Mačkovec sa svojim predsjednikom Krunom Vidačićem izrazili su suglasnost glede postavljanja kipova na gradskom zemljištu. Materijalnu osnovu nabave i postavljanja kipova osigurala je obitelj sada već pokojnog Ivana Radeka i njegove supruge Štefice Radek kojoj je uručena i prigodna zahvalnica. Radove je izvodila domaća građevinska tvrtka Intermegrad.

U proslavi sudjelovali su članovi KUD-a Mačkovec i Žiškovec te DVD-a Mačkovec i Žiškovec. Pjevanje je predvodio župni zbor pod vodstvom orguljašice Magdalene Marije Kočila i zborovođe Tomislava Vrbanca.

Postavljeni kipovi odišu jednostavnošću, mirnoćom, „željni razgovora”, štoviše, svima koji će pokraj njih prolaziti i pred njima se zaustaviti žele posvjedočiti za Isusu koji ih je postavio apostolima da idu do nakraj zemlje… Uz sebe nose prepoznatljive simbole: Petar – desnom rukom drži ključ, a lijevom okrajak plašta što označava njegovu spremnost da na Isusovu riječ krene. Pavao s obje ruke pridržava rastvorenu pergamenu, a prstom desne ruke pokazuje slova, grčka slova: I X S – Isus Krist Spasitelj. Zasigurno da će vjernici i ljudi dobre volje još mnogo toga poticajnog na njima otkriti, a ono što će biti najbolji plodovi promatranja njihovih likova jesu naše čitanje i razmatranje njihovih poslanica.

Na svetkovinu Apostolskih prvaka jutarnje misno slavlje predslavio je vlč. Franjo Radek, proštenjarsku misu, u zajedništvu sa svećenicima Čakovečkoga dekanata, vlč. dr. Hrvoje Damiš, župnik župe Trnovec i studentski kapelan, a večernju misu župnik Anđelko Košćak.