Istina je prava novost.

Pozdrav don Petra Palića u prigodi imenovanja hvarskim biskupom

Zagreb, 9. ožujka 2018.

Preuzvišeni gospodine apostolski nuncije, mons. Pinto, oče nadbiskupe Želimire, predsjedniče Hrvatske biskupske konferencije, dragi biskupe Jure, dragi mons. Blachowiak, tajniče Apostolske nuncijature, poštovani suradnici u Tajništvu, uredima i ustanovama Hrvatske biskupske konferencije!

Svjestan odgovornosti i zahtjevnosti službe, u dubokoj poniznosti pred Bogom i Crkvom prihvatio sam imenovanje hvarskim biskupom. Zahvaljujem Bogu na daru života i milosti krsnog i ministerijalnog svećeništva. Zahvaljujem svojim roditeljima i cijeloj obitelji, svojim odgojiteljima i svima koji su na bilo koji način povezani sa mnom, na njihovoj podršci na mojem svećeničkom putu.
Papi Franji zahvaljujem na povjerenju i imenovanju i obećavam sinovsku odanost i poštovanje.

Svoju zahvalnost izričem mons. Želimiru Puljiću, zadarskom nadbiskupu i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, koji me je zaredio za svećenika; mons. Mati Uziniću, dubrovačkom biskupu, koji me je imenovao svojim generalnim vikarom i mons. Slobodanu Štambuku, biskupu hvarskom, koga ću naslijediti na katedri hvarskih biskupa.
U dubokoj zahvalnosti i molitvi danas sam povezan s Janjevom, Dubrovnikom i Zagrebom: moje je porijeklo iz Janjeva na Kosovu, najstarije hrvatske, dubrovačke dijaspore; s Dubrovnikom je povezan moj svećenički život; a sa župom sv. Ivana XXIII., pape, u zagrebačkoj Dubravi je povezan život moje obitelji i dio moga pastoralnog angažmana, kao i služenje kroz ovu godinu na službi u Tajništvu HBK.

Svoj pozdrav upućujem svim svećenicima, redovnicama, redovnicima, vjernicima laicima i svim ljudima dobre volje Hvarske biskupije, na sva tri njezina otoka: Hvaru, Braču i Visu.
Molim Gospodina, da nam korake učvrsti i daruje snagu u izgradnji Kraljevstva Božjega i u naviještanju Božje ljubavi i milosrđa.
Ovih sam dana proživljavao duboku duhovnu povezanost s mučenicima bl. fra Serafinom Glasnovićem Kodićem i bl. don Antonom Muzićem, kao i slugom Božjim fra Alojzijem Palićem.

Duhovnu povezanost osjećam i s biskupom Fulgencijem Carevom, nekada skopskim nadbiskupom (1879. – 1888.), biskupije u kojoj sam rođen i kasnijim hvarskim biskupom (1888. – 1901.), kao i fra Antunom Maroevićem, rodom iz Starigrada na Hvaru, čiji mučenički zemni ostaci počivaju u sjeni Gospina svetišta u Letnici, koji je, uz ne male patnje, hrabro naviještao Evanđelje Kristovo i zauzimao se za ljudska prava i dostojanstvo katolika na Kosovu.
Svoje služenje povjeravam zagovoru i pomoći bl. Djevice Marije, čiji sam zagovor kao dijete molio pred likom Gospe Letničke, sv. Nikole biskupa, sv. Vlaha, sv. Stjepana, pape, sv. Prošpera, sv. Jurja i svih svetih Božjih ugodnika.

don Petar Palić
imenovani hvarski biskup