Istina je prava novost.

Koncil – “sveta vrata” novog proljeća Crkve

Papine riječi uz molitvu Anđelova pozdravljenja u nedjelju 13. listopada 2002.

1. Bila mi je radost primiti ovih dana Njegovo Blaženstvo Teoctista, patrijarha Rumunjske pravoslavne crkve. Njemu, i onima koji su bili u njegovoj pratnji, ponovno živo zahvaljujem na tome iznimno ugodnom posjetu. To mi je vratilo u sjećanje onaj posjet koji mi je Bog omogućio ostvariti u Bukureštu u svibnju 1999. Iz tih je susreta proizišla iskrena želja za jedinstvom. “Unitate”, slušao sam mlade kako uzvikuju u Bukureštu. “Jedinstvo”, ponovno je odjekivalo na Trgu Sv. Petra prošlog ponedjeljka, pri mome prvom susretu s Njegovim Blaženstvom.

2. Ta žeđ za punim zajedništvom među kršćanima primila je znatni poticaj od Drugoga vatikanskog koncila, koji je upravo ekumenizmu posvetio jedan od svojih najznačajnijih dokumenata, dekret “Unitatis redintegratio”.
Prije dva dana napunilo se četrdeset godina od otvorenja toga povijesnog sabora, koji je 11. listopada 1962. sazvan od pape Ivana XXIII., kojeg sada častimo kao blaženika. Na tom sam skupu imao milost i ja sudjelovati i na njega u srcu čuvam dragocjena i nezaboravna sjećanja.
U govoru na otvorenju papa Ivan XXIII., ispunjen nadom i vjerom, potaknuo je koncilske oce da s jedne strane ostanu vjerni katoličkoj predaji, a s druge da je iznova predlažu na primjeren način u novim vremenima. U određenom smislu 11. listopada prije četrdeset godina označio je svečani i sveopći početak onoga što se naziva “novom evangelizacijom”.

3. Koncil je predstavljao gotovo “sveta vrata” novog proljeća Crkve, koje se pokazalo u Velikom jubileju godine dvijetisućite. Zato sam s apostolskim pismom “Novo millennio ineunte” zatražio od crkvene zajednice da ponovno uzme u ruke koncilske dokumente, koji “ne gube ni svoju vrijednost niti svoj sjaj”. Njih je potrebno upoznati i usvojiti kao “stručne i mjerodavne tekstove Učiteljstva unutar crkvene predaje” (usp. 57). Te sam dokumente već na simbolični način predao novim naraštajima u prigodi jubilejskog dana apostolata laika.
Neka nam Djevica Marija, Majka Božja i Majka Crkve, pomogne shvatiti da je u Koncilu svima nama ponuđen “sigurni kompas da bi nas usmjerio tijekom hoda u stoljeću u koje ulazimo” (ondje).