Istina je prava novost.

Proslavljena svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Župi Vid

Svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja proslavljena je u ponedjeljak, 24. lipnja 2024., u crkvama sv. Ivana Krstitelja na Dragoviji i u Prudu.

Na Dragoviji misu je slavio župnik don Milivoj Čalo, a u Prudu umirovljeni prof. iz Vida dr. don Ivan Kešina.

Obratite se jer je blizu kraljevstvo nebesko, riječi su sv. Ivana Krstitelja, nakon boravka u pustinji 40 dana. Tu riječ treba propovijedati, govoriti i ne dosaditi sebi, a i onima koji slušaju jer neprestano je potrebno obraćenje. Nisu dovoljne riječi, potrebno je mijenjati život i životne navike, to hoće reći Ivan Krstitelj, to će poslije naglašavati Isus Krist u svome naviještanju kraljevstva nebeskoga rekao je obraćajući se nazočnima vlč. Kešina.

Kazao je da se sv. Ivan ne smatra velikim, velik je Krist kojega on naviješta. U odnosu na one koji ga slušaju, Ivan Krstitelj je bio „žestok“, jer je poznavao njihova srca. Napomenuo je vlč. Kešina da je osobito moćnicima govorio – „’zmijski’ porode, tko vas pouči da bježite od srdžbe Božje koja dolazi pred vas!“. Isto će reći vlastodršcima, političarima i izdajnicima.

„Svećeniku je naviještati kao i svetom Ivanu – niste u pravu to što radite! (…) Nemam izraza kojim bi se izrazio što nam se danas događa, nama i cijelom svijetu. Uvijek kad se ubijalo čovjeka, pokušavalo se ubiti Boga, uvijek kad su pokušavali ubiti Boga, ubijali su čovjeka, narode (…). Svjetski moćnici postali su sluge Zloga, nikad nije čovjek ovako licemjerno, ali angažirano, udario na plan s Božjim čovjekom kao danas! Pričalo se o fašizmu, nacizmu, komunizmu kao ‘troglavoj zvijeri’ i mislilo se, kako smo se toga riješili. Nismo! Troglava zvijer bila je samo ranjena, zaliječila je svoje rane i ponovno vlada i upravlja svijetom, ta zvijer živi u svojim potomcima, ta zvijer je đavolskog porijekla, ta zvijer želi uništiti čovjeka, narode, plan Božji s čovjekom“, upozorio je vlč. Kešina.

„Što je rodna ideologija, ako nije plan đavolji protiv plana Božjega s čovjekom! Jadni i žalosni su oni koji na oltare đavolske bacaju tamjan, jadni i žalosni su oni i njihovo potomstvo koje se predaje đavlu da bi na račun toga mogli dobivati materijalna sredstva ili časna i prečasna nazivlja. Ljubav je uvijek sve, bez ljubavi sve je ništa. Jesmo li svjesni kud plovi ovaj brod čovječanstva, kud plovi, rekao bih, i brod Crkve ako podliježe ovim krivim naucima. Često se predajemo đavlu i nismo svjesni kako nas je zarobio i smotao“, naglasio je propovjednik.

Isus je rekao da će samo istina osloboditi. Jer samo je On istina, put i život, naglasio je vlč. Kešina te se osvrnuo na lažne informacije o Jasenovcu. Istina je, kazao je, 1654 umrlih i ubijenih na temelju istraživanja arhivskih dokumenata, znanstvenika Beograda i Zagreba.

„Kad ćemo se okrenuti na stranu života, početi ne samo živjeti život, nego i svojoj djeci i svojim unucima omogućavati da rađaju djecu jer događa se zamjena stanovništva. Netko vrši zamjenu stanovništva i to treba javno reći, evo ja govorim – Ivan! (…) Ne bi po meni, pristupili pričesti, koji su na strani smrti, na strani đavla, na strani perverzija“, naglasio je.

Istaknuo je da se ne stidi bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja – tri kreposti božanskoga reda, objasnio je propovjednik. Stoga je potaknuo okupljene da uče svoju djeca od malena tima trima krepostima.

„Na tom putu neka nam pomogne i zagovor Blažene Djevice Marije, naše Majke. Njoj zavapimo – ‘Dušo duše hrvatske, Isusova Mati, Sunce naših stradanja, ne prestaj nam sjati“, zaključio je homiliju vlč. Kešina. Pjevanje su predvodili pučki pjevači i zbor kojim ravna prof. Anita Cuca Bebić.