Istina je prava novost.

Ženski vokalni ansambl „Lilia” održao koncert gregorijanskih korala u Njivicama

Ženski vokalni ansambl „Lilia” održao je u nedjelju 25. kolovoza samostalni koncert naslovljen „Tota pulchra es“ („Sva si lijepa”) u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Njivicama na otoku Krku.

Umjetnički voditelj, trsatski franjevac Mario Zrakić, osmislio je večer kao splet marijanskih gregorijanskih korala, marijanskih himana, antifonâ, kao i dijelova misnog proprija za marijanske blagdane te drugih liturgijskih skladbi posvećenih Blaženoj Djevici Mariji. Skladbe su izvođene bez instrumentalne pratnje, u skladu s tradicijom nastanka gregorijanskih korala, a između svake je orguljaš Josip Vidas, ujedno i župnik te Župe, svojim improvizacijama za orguljama najavio svaki koral te odsvirao tijekom koncerta nekoliko orguljaških skladbi.

Ansambl je večer započeo izvodeći na koru himan „Ave, maris stella” (Zdravo, zvijezdo mora) u kombinaciji s istoimenom orguljaškom kompozicijom talijanskog baroknog skladatelja Girolama Frescobaldija (1583. – 1643).

Osim gregorijanskih korala nastalih prije više stotina godina, a neki i više od tisuću, ansambl je izveo i nekoliko srednjovjekovnih napjeva, među njima i skladbe Hildegard von Bingen. Riječ je o prvoj ženskoj skladateljici čije ime nam je poznato, te jedna je od općenito prvih poznatih skladatelja. U jednoj skladbi ulogu borduna preuzele su čaše s vodom, a iako su napjevi bili na latinskom jeziku, za publiku je pripremljen prijevod kako bi lakše pratila koncert.

Ansambl je koncert zaključio pjevajući koral „Salve Mater misericordiae“ tijekom kojega su napustile prostor crkve. Na taj način željelo se, bez pljeska publike, koncert zaključiti u molitvenom ozračju s pozdravom Majci Mariji.