Istina je prava novost.

Karmelićanin o. Jakov Milić doktorirao iz područja biomedicine i zdravstva

Karmelićanin o. Jakov od Križa obranio je 5. rujna 2024. doktorsku disertaciju na Doktorskom studiju Biomedicina i zdravstvo pri Medicinskom fakultetu Osijek, čime je stekao akademski naslov doktora znanosti iz područja biomedicine i zdravstva.

Doktorsku je disertaciju izradio pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Livie Puljak, dr. med., s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i komentorskim vodstvom prof. dr. sc. Maje Miškulin, dr. med., s Medicinskog fakulteta Osijek.

U doktorskoj disertaciji „Pokazatelji mentalnog zdravlja i psiholoških osobina studenata medicine i zdravstvenih studija“ objedinio je svojih pet prethodno objavljenih publikacija u jedinstvenu, tematski povezanu cjelinu.

O. Jakov je istraživao mentalno zdravlje i karakterne osobine studenata medicine i zdravstvenih studija s ukupno jedanaest visokoškolskih ustanova u RH te je došao do više značajnih rezultata među kojima su sljedeći: pronađene su vrlo visoke prevalencije simptoma depresije (62,8 % i 41,4 %) i anksioznosti (54,5 % i 76,4 %) među ispitanicima. Studentice su imale značajno više razine depresije i anksioznosti u odnosu na studente. Većina studenata imala je neutralnu ili kasnu cirkadijanu preferencu, što je važno imati u vidu pri osmišljavanju rasporeda nastave za studente. Studenti sestrinstva pokazali su više razine ugodnosti i savjesnosti u odnosu na druge studente. Gotovo petina studenata pokazala je autodestruktivne ili suicidalne ideacije, što zahtijeva pozornost stručnjaka. Četvrtina studenata medicine izrazila je sklonost emigraciji nakon diplome (25,0 %) i specijalizacije (23,39 %).

O. Jakov Milić prethodno je završio studij Medicine na Medicinskom fakultetu Osijek te studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom oba studija, medicine i teologije, dobio je niz nagrada za akademski i znanstveni uspjeh. Trenutno je student licencijatskog i doktorskog studija teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dosad je objavio jednu knjigu, 30 znanstvenih radova i preko 20 kongresnih sažetaka.