Istina je prava novost.

Komemoracija za žrtve prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske

Komemoracija za žrtve prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske u kojima je, nakon što su partizani zauzeli Varaždinske Toplice 29. rujna 1943., mučeno i poubijano stotinjak ratnih zarobljenika, održat će se u nedjelju 29. rujna.

Kod groba žrtava na groblju u Kalničkoj Kapeli – općina i župa Ljubešćica u 9.30 bit će polaganje vijenaca i paljenje svijeća za žrtve poubijane i u dvije jame pokopane iznad naselja Čurilovec, a koje su početkom 1944. godine prenesene na groblju u Kapeli. Molitvu će predvoditi vlč. Stjepan Makar.

U 10.30 kod OŠ Svibovec, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu Župe Sveta Tri kralja Svibovec upriličit će se komemoracija (himna, polaganje vijenaca, prigodna riječ i molitva).

U 11 sati u župnoj crkvi Sveta Tri kralja u Svibovcu misu za poginule, mučene i ubijene hrvatske vojnike i civile stradale u ratovima 20. stoljeća i progonima totalitarnih režima i vlasti predvodit će domaći župnik vlč. Juraj Kopjar.

Nakon mise, u 12 sati na groblju uz crkvu Sv. Tri kralja bit će molitva kod groba u kojem su 25. rujna 2022. pokopane 72 žrtve, kao i za župnika vlč. Josipa Lesjaka (kojeg su partizani odveli i ubili 1945. godine ) i ostale prešućene žrtve župe Svibovec.

Komemoraciju organizira Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava.