Istina je prava novost.

Ratzingerova nagrada irskom teologu i japanskom kiparu

Ratzingerova nagrada bit će dodijeljena 22. studenog 2024. irskom teologu Cyrilu O’Reganu i japanskom kiparu Etsurōu Sotoou, objavila je KNA.

Ceremonija dodijele nagrade bit će održana u Sala Regia u Apostolskoj Palači. Nagradu bi trebao uručiti državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, a dvojicu dobitnika primit će papa Franjo.

Istog dana ujutro bit će služena misa u spomen na papu Benedikta XVI. na njegovom grobu u kripti Bazilike sv. Petra.

Etsurō Sotoo

Slijedeći upute koje je ostavio Antoni Gaudí, španjolski arhitekt bazilike Svete Obitelji (Sagrada Familia), Sotoo je radio na njenom zapadnom tj. ulaznom pročelju posvećenom Kristovu Rođenju.

Zagovornik je kanonizacije Gaudija, a njegovi radovi nalaze se u raznim dijelovima bazilike, kao i na drugim mjestima u Španjolskoj, Japanu i Italiji te u firentinskoj katedrali.

Bit će prvi kipar i Japanac koje je nagrađen Ratzingerovom nagradom.

Papa Benedikt XVI. posvetio je baziliku Svete Obitelji tijekom putovanja u Barcelonu 2010., izražavajući svoju veliku zahvalnost za lik i umjetnost Antonija Gaudija.

Cyril O’Regan

Od 1999. profesor je sustavne teologije na Odsjeku za teologiju Sveučilišta Notre Dame u Indiani, a doktorirao je i filozofiju.

Nekoliko je radova posvetio Benediktu XVI., od kojih se izdvaja knjiga „Newman i Ratzinger“.

„Oduševljen sam i također se osjećam nevjerojatno počašćenim s obzirom na kalibar učenjaka i mislilaca koji su nagradu primili prije mene”, rekao je O’Regan.

Nagrada Joseph Ratzinger

Nagradu vrijednu 50 tisuća eura dodjeljuje Vatikanska zaklada Joseph Ratzinger–Benedikt XVI. od 2011. za posebna teološka znanstvena i umjetnička postignuća.

Zaklada se financira iz prihoda od djela Josepha Ratzingera te iz javnih i privatnih donacija.