Istina je prava novost.

Dani trajne formacije franjevaca konventualaca u Beču 2024.

Od ponedjeljka 16. rujna do petka 20. rujna u Beču su održani Dani trajne formacije hrvatskih franjevaca konventualaca, objavila je Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Već tradicionalno početak rujna franjevci konventualci imaju Dane trajne formacije koji su se ove godine održali u austrijskom glavnom gradu Beču, u samostanu Presvetog Trojstva franjevaca konventualaca. Na ovom višednevnom susretu sudjelovala su trinaestorica braće na čelu s vikarom Provincije i voditeljem Dana trajne formacije fra Martinom Jakovićem i provincijalom fra Miljenkom Hontićem. Ovaj susret je prilika za okupljanje braće, podjelu iskustava te promišljanje o određenim temama. Prijepodnevni dio programa je obuhvaćao predavanja i slavlje svete mise, a poslijepodneva su bila prilika za upoznavanje grada, druženje i molitvu.

Za ovogodišnji susret predavanja su pripremili i održali fra Milan Gelo i fra Stjepan Brčina. Budući da se ove godine slavi osamstota godišnjica od čudesnog događaja na La Verni prvo predavanje na temu rana (stigmi) sv. Franje, na sam blagdan, održao je fra Milan Gelo. U prvom dijelu predavanja govorio je o fenomenu stigmi te iznio sudionicima povijesni osvrt na nj, a potom je u drugome dijelu govorio o iskustvu sv. Franje na brdu La Verna istaknuvši kako je cijeli Franjin duhovni život obilježen križem. Ljubav prema Kristovoj žrtvi i križu Franju je dovela do tog iskustva na La Verni, istaknuo je fra Milan.

Na posljetku je predavač ponudio aktualizaciju događaja na La Verni ističući kako kršćanin, ako doista želi nasljedovati Krista, treba ići putem ljubavi prema raspetome Kristu, kako je poticao sv. Bonaventura. Ujedno je istaknuo kako nas sv. Franjo uči da i naše rane ne trebaju biti mjesto oplakivanja i poraza već mjesto Božje prisutnosti. Istoga dana, na blagdan Rana sv. Franje, svetu misu je predvodio provincijal fra Miljenko Hontić koji je u propovijedi potaknuo braću, da po primjeru sv. Franje, otkriju važnost divljenja Bogu koji se dao raspeti iz ljubavi prema čovjeku. Istaknuo je da to razmatranje Isusove ljubavi, omogućuje da i sami prepoznajemo da smo ljubljeni i nuka nas da tu Božju ljubav drugima naviještamo i konkretno svjedočimo.

Drugo predavanje održao je fra Stjepan Brčina koji je govorio o pastoralnim izazovima u radu s mladima. Istaknuo je kako je Crkva tijekom povijesti uvijek pronalazila način da odgovori izazovima vremena i društva u kojem je bila prisutna. Današnji mentalitet ljudi, osobito mladih, potiče svećenike i redovnike da rade na svojoj formaciji i na otkrivanju redovničkog i svećeničkog identiteta te da razumijevajući mentalitet današnje mladeži pomažu mladima u razlučivanju poziva ističući kako pitanje poziva ne obuhvaća samo ljudsku dimenziju nego, prije svega, djelovanje Duha Svetoga. Kao voditelj Centra za zvanja istaknuo je kako je rad s mladima zajednička briga sviju te je ukazao na važnost franjevačkog zajedništva te suradnje s vjernicima laicima. Nakon ovih dvaju predavanja održan je rad po grupama te razmjena iskustava.

Osim toga, sudionici su u sklopu formativnih dana imali priliku upoznati povijest i znamenitosti Beča te ujedno su imali susret s mjesnim gvardijanom fra Thomasom Mananilom koji je govorio o franjevačkoj prisutnosti u Beču koja seže u davnu 1224. godinu. Susret je završio u petak 20. rujna u jutarnjim satima slavljem svete mise u zajedništvu s fratrima domaćinima i zajednicom vjernika.