Istina je prava novost.

Proslavljene 25. obljetnica Hodočasničke Gospe u Hrvata i 6. obljetnica posvete Svetišta Majke Triput Divne u Ivanovcima

Proslava 25. obljetnice Hodočasničke Gospe u Hrvata i 6. obljetnice posvete Svetišta Majke Triput Divne ( Schönstattskog svetišta) održana je u subotu, 21. rujna 2024. u Ivanovcima izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.  

Misno slavlje, u koncelebraciji s domaćim župnikom Robertom Almašijem i p. Christophom Hornom, predvodio je predsjednik Hrvatske Schönstattske obitelji, slavonskobrodski župnik i dekan Tomislav Ćorluka.

Preč. Ćorluka u svojoj homiliji osvrnuo se na evanđeoski ulomak te progovorio okupljenim vjernicima o važnosti križa, ljubavi i hrabrosti kojom treba nositi svoj križ. „Stajati uz križ Isusov svakako je bio znak hrabrosti, ali i neizmjerne te beskrajne ljubavi Majke Marije. Često se bojimo križeva i teškoća, bježimo od svojih križeva, međutim, upravo pod križem se događa ono najljepše darivanje – ‘Majko,evo ti sina! Sine, evo ti majke’“, rekao je propovjednik.

U tom duhu propovjednik je nastavio: „Svima nama Isus daruje Mariju da bude i naša majka. Sve nas daruje jedne drugima i daruje nas Mariji. Želi da budemo jedna obitelj. Slavimo blagdan Žalosne Gospe gdje je u središtu Marijina majčina ljubav.“

„Stajati uz križ kad je netko raspet, biti potpora onome tko trpi, to je najveća ljubav. Najveća ljubav ostaje do kraja. Tko ostaje do kraja spreman je uzeti teret i nositi ga“, dodao je propovjednik potičući vjernike na promišljanje.

Riječima da nikome nije uskraćena Marijina zaštita propovjednik je kazao da Marija stoji u svakom svetištu te da su svi vjernici, njeni učenici. „Marija je često žalosna što smo nemarni i nikako da se riješimo nekih grijeha, a ponosna je kad nas vidi okupljene u pjesmi, slavlju i molitvi. Marija želi da među nama budu zdravi odnosi“, rekao je.

Propovjednik se potom u nastavku osvrnuo na proslavu obljetnica. „Ove godine slavimo 25. obljetnicu Gospe Hodočasnice. Gospa nas posjećuje svaki mjesec i to velika milost, ako razgovaramo s njom, ako molimo. Često smo sami nemoćni, ali zato sve predajemo Majci da ona to u našem životu izvede na dobro“, rekao je.

Pjevanje na misnom slavlju predvodilo je osječko Pjevačko društvo sv. Josipa. Šest bračnih parova sudjelovalo je u molitvi vjernika, a u prinosu darova sudjelovali su članovi Hrvatske Schönstattske obitelji obučeni u narodne nošnje raznih dijelova Slavonije. Više od 500 slika Hodočasničke Gospe doneseno je na krunjenje.

Nakon mise uslijedio je program s. Ramone Schneider, tematski igrokaz s mladima o važnosti Gospe Hodočasnice u životima vjernika te slavlje saveza i euharistijsko klanjanje koje je predvodio p. Christoph Horn.

P. Christoph u svom obraćanju okupljenima govorio je o zahvalnosti. „Zahvalnost! Naša zahvala ide prema gore. Zahvaljujemo za Očevo genijalno vodstvo, zahvaljujemo za Majku Triput Divnu koja se u našim svetištima nastanila kao Kraljica Srca i kao Majka Novog Saveza. Zahvaljujemo isto tako za vašu suradnju, za vaše duhovne i materijalne doprinose. Zahvalnost vrijedi i danas našoj Hodočasničkoj Gospi za toliko posjećivanja našim obiteljima, toliko djelovanja, za njezinu blizinu, majčinsku ljubav i pomoć u svim našim poteškoćama“, kazao je.

Pater je zatim okupljenim vjernicima objasnio zašto im „Hodočasnička Gospa dolazi“. „Marija je Bogorodica, rodila nam je svoga sina Isusa Krista, ali njeno poslanje ostalo je zauvijek. I danas Marija želi roditi Isusa Krista, u današnje vrijeme, u Crkvi, posebno u našim domovima i obiteljima, a najviše u našim srcima. Zato dolazi. Bez Boga nema više mira, jer On je jedini izvor mira, a molitva je put do Boga. Zato nas Gospa želi okupljati na zajedničku molitvu“, rekao je.

„Svaka osoba je tu i tamo ranjena. Marija želi iscijeliti rane našega srca. Želi nas iscijeliti i ohrabriti i zbog toga ona dolazi u naš dom. Svakome od nas je ona osobna majka. Primite je dakle u ljubavi, u radosti, okupljajte se oko Marije u zajedničkom razgovoru i molitvi. Osjećat ćete milost i blagoslov u svakom susretu s njom“, ohrabrio je okupljene p. Christoph.

Rekao je vjernicima da su u misnom slavlju okrunili Hodočasničku Gospu Kraljicom njihove budućnosti. „Samo s njom imamo budućnost. Bez nje smo toliko bespomoćni. Želimo održavati i njegovati Schönstattska svetišta i biti vrijedna oruđa mira i ljubavi naše Majke i Kraljice da nađemo put do Boga i mira“, kazao je, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.