Istina je prava novost.

Mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije posvećen župnoj katehezi

Prvi susret svećenika Varaždinske biskupije u novoj pastoralnoj godini održan je u ponedjeljak 23. rujna u Varaždinu. Tema susreta bila je „Kateheza osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta – svjedočanstvo povezanosti vjere i života“, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Susret je počeo pozdravom biskupskog vikara za kler preč. Anđelka Košćaka te molitvom Trećega časa, a nakon čitanja i podsjećanja na evanđeoski odlomak 25. nedjelje kroz godinu svećenicima se obratio biskup Bože Radoš. Počeo je nagovor riječima sv. Terezije od Djeteta Isusa „Čim bacim pogled na sveto Evanđelje odmah udišem miomiris Isusova života i znam u kojem ću smjeru potrčati“. Pozvao je svećenike da u ovom susretu nastavljaju „udisati miris Isusova života“ posebno kroz nedjeljno evanđelje u kojem Isus poučava stavivši u središte dijete. Istaknuo je kako je obveza Crkve da ‘dijete stavi i sredinu’ u središte svog pastoralnog djelovanja. Kazao je kako Crkva bez djece može polako zatvarati vrata, kako je važna, premda teška i zahtjevna, zadaća Crkve dovoditi djecu u Isusovu učionicu.

Istaknuo je tri elementa u kojima se treba prepoznati važnost Isusove poruke da se uči od djece. Prvi element jest da se od djece može naučiti kako biti učenik, kako pokloniti svoje povjerenje. „Dijete ne trči ispred roditelja nego zna da roditelja treba slijediti, dati mu ruku i s pouzdanjem ići naprijed“, kazao je biskup dodavši kako je to slika Isusova učenika koji odgovara na Isusov poziv „Pođi za mnom“. „Nije prirodno da učenik trči ispred učitelja i da učitelj njega slijedi. Princip je poći za Isusom, u molitvi dati ruku Bogu da nas vodi“, rekao je.

Drugi element jest činjenica da dijete gleda prema nebu, slikovito i stvarno, u lice odraslih. Od takvog dječjeg stava, kazao je biskup Radoš, može se naučiti o otvorenosti za sve što dolazi, otvorenosti prema iznenađenju, povjerenju u život i urođeni optimizam. Istaknuo je potrebu da svećenici uvijek gledaju prema Bogu kako bi se sačuvali od pesimizma i zatvaranja sebe u svoj svijet.

Treća stvar koju od djece trebamo usvojiti, nastavio je biskup Radoš jest povjerenje i sigurnost u Božju ljubav za koju djeca znaju da je ne mogu niti ne trebaju zaslužiti.

Osvrnuo se potom na temu susreta i ohrabrio svećenike da svoj rad u katehezi povjeravaju Bogu koji će im dati nove snage, koji će im u svojem Evanđelju, kao i sv. Tereziji od Djeteta Isusa, pokazati gdje trebaju trčati, koja je to dionica puta stavljena pred njih, kako trčati da osvoje vijenac pobjede, života.

Nakon biskupova nagovora i završetka molitve preč. Anđelko Košćak predstavio je temu svećeničkog susreta potaknutu početkom još jedne nove školske i vjeronaučne godine. „Počesto se pitamo kako današnjoj djeci i mladima prenositi tako važne i njima potrebne sadržaje vjere, postoji li neki način prenošenja i svjedočenja vjere i života u zajednici Crkve koji će donijeti plod“, kazao je preč. Košćak i dodao kako su zbog toga na ovaj susret pozvali salezijanca don Mihovila Kurkuta.

U nastavku susreta don Mihovil Kurkut održao je uvodno predavanje u kojem je kroz dijalog sa svećenicima promišljao o problemima i izazovima prenošenja vjere, kateheze djece i mladih i pastoralnog djelovanja Crkve usmjerenog prema mladima.

Spomenuo je potrebu promjene paradigme koju donosi papa Franjo u dokumentu Evangelii Gaudium – Radost evanđelja. Naglasio je kako je došao kraj društvenom kršćanstvu, kulturnom kršćanstvu jer ono ne prenosi vjeru nego vjersku slobodu. Nažalost, rekao je, ne možemo u prijenosu vjere i vjerskog iskustva računati na obitelj i škole već trebamo pronalaziti modele prenošenja iskustva vjere, radosnog življenja evanđelja unatoč trenutačnoj situaciji. Potrebno je izbjeći dvije opasnosti; zatvaranje u male zajednice ili pak s druge strane ići protiv svijeta, u borbu sa svijetom. Kršćanstvo iz navike mora prerasti u iskustvo slobode i besplatnosti koju nudi Isusovo evanđelje. U tom smislu papa Franjo poziva na misionarski prijelaz, promjenu perspektive u kojoj iskustva i situacije suvremenog čovjeka postaju mjesta naviještanja Radosne vijesti.

Nakon uvodnog predavanja don Mihovil je govorio o projektu cjelovitog programa pripreme za krizmu „Živa vatra“. Predstavio je svećenicima i dva priručnika za katehete, jedan dnevnik za krizmanike, video materijale te mogućnost podrške projektu, napose kroz formaciju kateheta. Istaknuo je razliku između ovog modela kateheze i drugih modela koji postoje, a to je polazak od živog iskustva zajednice kako bi se dotaknulo srca djece i mladih jer vjera nije znanje koje treba usvojiti. Cilj je dovesti mlade do Isusa, do euharistije. „Nema sadržaja koji će ući u glavu ako nije u srcu, djeca neće zapamtiti sadržaje, ali će zapamtiti da su se u župnoj zajednici osjećali dobro, prihvaćeno i voljeno. I to će biti prevaga da se, kad sazriju i kad život pritisne, sjete, aktivira milosno vrijeme župne kateheza i primanja sakramenta“, poručio je svećenicima don Mihovil Kurkut.

Uslijedio je dio susreta s obavijestima iz pojedinih Biskupijskih ureda. Voditeljica Ureda za projektnu podršku i vanjsku suradnju Irena Gotal predstavila je ciljeve i način djelovanja Ureda koji je osnovan prije šest mjeseci te pozvala svećenike na suradnju. Preč. Damjan Koren pozvao je svećenike na duhovne vježbe u terminu koji je rezerviran za svećenike u Duhovnom centru Veternica. Preč. Ivan Rak izvijestio je svećenike o djelovanju „Zaklade Varaždinske biskupije za pomoć učenicima i studentima“ u protekloj godini te pozvao svećenike da se uključe u rad Zaklade kako bi pomoć došla do najpotrebnijih. Završno se okupljenim svećenicima obratio i prof. dr. sc. Nenad Malović s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu te pozvao svećenike na okrugli stol o 100. obljetnici rođenja i 30. obljetnici smrti hrvatskog filozofa i teologa, svećenika Vjekoslava Bajsića koji će se u Varaždinskoj biskupiji održati 16. listopada.