Istina je prava novost.

Proslavljen spomendan sv. padra Pija u Bagaloviću

U svetištu Gospe Karmelske u Bagaloviću u ponedjeljak 23. rujna brojni vjernici neretvanskih župa sudjelovali su na misnom slavlju prigodom spomendana sv. padra Pija, kao i na misama i molitvenim programima tijekom devetnice u čast o. Piju.

Svečano misno slavlje, kojem je prethodio ophod oko crkve, predslavio je župnik don Damir Bistrić. U koncelebraciji su bili kanonik makarskog sustolnog kaptola preč. don Stipe Jerković i župnik Brela don Ivan Kovačević.

Govoreći o veličini sv. oca Pija, vlč. Bistrić istaknuo je kako je on cijeli život posvetio Blaženoj Djevici Mariji, darujući se u potpunosti i nije imao mjere u darivanju dijeleći otajstva. Bog koji je toliko divan uvijek je pored čovjeka, u svakoj njegovoj životnoj potrebi i nestalnosti. Ranjavamo se svakodnevno, napose oni koji traže trenutačnu sreću i zadovoljstvo u grijehu i ovisnosti, a Krist nas želi posvećivati, naglasio je.

Sv. padre Pio nikad nije propovijedao, njegova propovijed bio je oltar, i kad bi počeo misu u tri sata ujutro, onda nije bilo vremena, ‘jer za Gospodina imaš samo jedno – sve!’ To je ono što nam danas nedostaje. Za života ljudi su ga željeli dotaknuti, pa bi govorio da nije relikvija. Sveti nas uvijek usmjeravaju prema Kristu, ne prema sebi, rekao je.

Govorio je kako je Padre Pio prolazio teške dane kao svećenik – zabranili su mu misu, a kao velikom ispovjedniku, zabranili mu ispovijedati. Nije se bunio, prihvatio je da je to volja Božja. „Poslušnost, poslušnost, poslušnost i poniznost koja svima nama nedostaje, jer bez nje, čovjek ne može napredovati“, dodao je. Cijeli život padre Pio posvetio je Mariji. U jednom trenutku, zbog velikih obaveza, njegov mjesni biskup odobrio mu je da ne treba više moliti časoslov, jer je svaki dan molio 37 krunica. To se zove – biti s Majkom, rekao je don Damir te spomenuo kako je Padre Pio teško podnio smrt svoje majke te je tri dana stajao na njezinu grobu. Padala je kiša, bilo je nevrijeme, ali nije se odvojio od groba, sve dok nije bio spreman biti posinjen, rekao je vlč. Bistrić.

„Kad uzmemo Mariju u svom životu za svoju majku, onda ona duboko zna što su potrebe njezine djece. Zato se stavite u ono što je dragocjenost, u sakramentalnu prisutnost Ljubavi. Posvetite sebe danas. Počnite dan s blagoslovima, sebe i svih članova svoje obitelji. Volio bih da sebe stavite u snagu ljubavi Božje koja posvećuje naše čovještvo i pripravlja nas za život svetih. Padre Pio nam govori – ne gledajte moje rane, nego, idite mojim putem. Kad ti je teško, ne boj se, nego prihvati Božju volju. Neka Bog bude onaj koji će voditi tvoju parnicu. Neka Bog bude tvoja utjeha u svemu i izvor tvoje snage. Krist na križu oprašta. Na završetku svoga života rekao je ‘Žedan sam’. Tako smo i mi žedni ljubavi Božje, milosti, svetosti, Božje snage. Danas Krist doista želi biti melem tvojih rana. Kad se pričestiš, molim te, zatvori oči i pusti da vas Bog zagrli i da osjetiš snagu koja kaže ‘Nisi sam’. Dopusti da on danas bude utjeha iznad utjehe koju može pružit čovjek, jer kad Bog tješi, tješi u potpunosti. Zato mu dopusti da te promijeni. Volio bih da nam Pio iz Pietrelcine bude znak u današnjem vremenu. ‘Mnogi ga se boje samo zbog jednoga – jer je bio strah zlih duhova.’ Cijeli život borio se s demonima, ali je nadmoćno pobjeđivao po muci Kristovoj i nemojte zaboravi – nosio je 50 godina rane na svom tijelu i trpio neizmjerne bolove“, rekao je don Damir.

Uz želje za obiljem snage, strpljivosti, milosti i ljubavi, vlč. Bistrić poručio je vjernicima: „Dopustite da Krist bude uvijek uz vas, ne dopustite da vas ovaj svijet udaljuje od Boga. Mijenjajte korjenito svoje živote. Nemojte mijenjati nikoga, počnite mijenjati sebe, a to je najteže, tako jako teško, ali počnimo mijenjati sebe. Neka nas Gospodin, izvor života, ponovno dovede do one Ljubavi koja je razapeta, da bismo mi snagom ljubavi ostali u životu, ne razapeti, nego kako bismo s Kristom uskrsnuli. Živite i budite euharistijski. Volio bih da napravite zadovoljštinu za sve one mise koje su ponizile Krista u euharistiji, pa i kad smo mi nedostojno primali euharistiju, kada nam je to bilo nešto bez veze, a hostija je živi Krist. Nemojte zaboraviti s Kristom razgovarati, jer Krist je jedini koji dobro zna što podnosite u svom životu. Ne trošite se tamo gdje nije potrebno, nego sebe posvećujte po Ljubavi, po milosti, koja je snažna i sveta. Zato s Kristom krenimo u novi život mira i blagoslova i neka Gospodin bude snaga u svakom trenutku vašega života.“

Nakon mise vjernici su imali prigodu dotaknuti relikvije sv. padra Pija. Don Damir je zahvalio svima koji su pridonijeli misnom slavlju, kao i tijekom devetnice, napose don Ivanu Kovačeviću i don Mladenu Margeti koji su ispovijedali te voditeljici mješovitog zbora Mariji Jerković i župnom zboru, Anđeli Brečić i Branku Medaku i bendu Župe sv. Ilije Iz Metkovića „Znak Jonin.“