Istina je prava novost.

Obilježen Dan Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Na spomendan sv. Vinka Paulskog u petak, 27. rujna, svečano je obilježen Dan Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta, izvijestio je Ured za odnose s javnošću HKS-a.

Svečano obilježavanje Dana Medicinskog fakulteta počelo je misnim slavljem koje je predvodio prof. dr. sc. Ante Crnčević u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem i sveučilišnim kapelanom vlč. Branimir Jagodićem.

U homiliji Crnčević se osvrnuo kako u spomenu sv. Vinka Paulskog, sveca zaštitnika Medicinskog fakulteta HKS-a, i dalje mogu učiti iz njegova života posve usmjerena brizi za siromahe i potrebite. „Liječnici, svakodnevno susrećući ljude i dodirujući niti života, spoznaju one niti o kojima visi smisao, koji životu daje vrijednost i u trpljenju i u radosti. Stoga ovaj dan našeg Fakulteta proslavljamo dolazeći pred oltar, ujedinjeni u slavlju Kristove žrtve, koja nitima smisla, nitima spasenja, povezuje naše dane, naše životne napore, naša traganja i nadanja… Toliko je onih koji su potrebiti našega svjedočanstva Božje blizine, našega zaustavljanja, darovanoga vremena, podijeljenoga zajedništva, riječi blizine i povjerenja. Zato smijemo zajedno sa svetim Vinkom danas moliti: „Gospodine, pomozi mi da ne prođem pored ikoga s licem bez osjećaja, sa zatvorenim srcem i ubrzanim korakom.“, rekao je Crnčević.

Nakon mise u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta održan je svečani akademski čin, koji je započeo uvodnom molitvom sveučilišnog kapelana vlč. Branimira Jagodića. Ovogodišnjem svečanom akademskom činu prisustvovali su uime ministra i Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih doc. dr. sc. Iva Ivanković, uime ministra i Ministarstva zdravstva državna tajnica doc. dr. sc. Irena Hrstić, ravnatelji Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice, ravnatelj Kliničke bolnice Merkur, Kliničke bolnice Sveti Duh, Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević”, ravnatelji općih i specijalnih bolnica, poliklinika i domova zdravlja te ostalih suradnih ustanova, kao i velik broj nastavnika i vanjskih suradnika Medicinskog fakulteta.

Sve prisutne pozdravio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, koji je čestitao vodstvu Fakulteta na svim postignutim rezultatima. Rektor se osvrnuo na to kako je njihov Medicinski fakultet jedini medicinski fakultet koji je dio integriranog sveučilišta u Republici Hrvatskoj i kazao kako je upravo to izazov koji svake godine traži pomno planiranje nastave, organizaciju prostora i kadrovskih pitanja. „Svjesni smo da se fakultet ne gradi za kratko razdoblje, nego je to trajni proces usavršavanja, rasta i razvoja koji iziskuje strpljenje i međusobno uvažavanje“. Rektor Tanjić je osobito zahvalio svim suradnim ustanovama na izvrsnoj suradnji koja će ove akademske godine osobito doći do izražaja jer će njihovi studenti biti sve aktivnije prisutni u klinikama. Na kraju je rektor istaknuo važnost brige za siromašne kao što na to potiče život i svjedočanstvo sv. Vinka Paulskog, zaštitnika Medicinskog fakulteta.

Uime Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih državna tajnica doc. dr. sc. Iva Ivankovć istaknula je kako Hrvatsko katoličko sveučilište i Medicinski fakultet, iako mladi, ni po čemu ne zaostaju za drugim hrvatskim sveučilištima, dok je državna tajnica doc. dr. sc. Irena Hrstić iz Ministarstva zdravstva rekla kako je Hrvatsko katoličko sveučilište osnivanjem Medicinskog fakulteta učinilo mudar potez te je zaželjela da akademska zajednica ustraje, napreduje, ali primarno ostane kvalitetna i unikatna.

Dekan Medicinskog fakulteta HKS-a prof. dr. sc. Dalibor Karlović u obraćanju je zahvalio Fakultetskom vijeću, nastavnicima i Upravi Sveučilišta na potpori u radu Fakulteta te se osvrnuo na dosadašnji rad Fakulteta i zahvalio studenticama i studentima na ukazanom povjerenju. „Kao dekan ovog fakulteta, ponosan sam na sve vas, mlade ljude koji ste se odlučili posvetiti liječničkom pozivu i cjeloživotnom predanom radu, i učenju te služenju ljudskom životu. Vaša strast prema medicini, vaša želja da pomognete drugima i vaša predanost učenju i služenju životu čine nas ponosnima. Vi ste budućnost hrvatske medicine i vaša uloga u društvu bit će ogromna.“

Izvješće o radu podnio je prodekan za poslijediplomske studije i suradnju s nastavnim bazama izv. prof. dr. sc. Vjekoslav Peitl, nakon čega su gosti s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Mia Raguž, sopran, i Marija Topić u pratnji na klaviru izveli skladbu Josipa Hatzea „Serenada“.

Uslijedila je dodjela dekanove nagrade te priznanja za studente i nastavnike koju je moderirala prodekanica za nastavu i studente doc. dr. sc. Elvira Lazić Mosler.

Nagrade dekana Medicinskog fakulteta za najbolji akademski uspjeh studenta ostvaren u akademskoj godini 2023./2024. dodijeljene su studentima: Klara Jurković, studentica I. godine, težinski prosjek 4.783; Luca Pecoraro, student II. godine, težinski prosjek 4.683; Paola Gabrić, studentica III. godine, težinski prosjek 5.000.

Priznanje sv. Vinko Paulski za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici ostvaren u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljeno je grupi studenata III. godine medicine Danijeli Jurić, Ivanu Alfireviću, Mislavu Baniću, Karli Pehar, Leoni Periši i Šimunu Petru Praljku koji su sudjelovali na 2. kongresu Hrvatskog društva za bubreg u Osijeku sa samostalnim, vrlo zapaženim, izlaganjima. Uime nagrađenih studenata obratio se student Luca Pecoraro, zahvalivši nastavnicima i kolegama studentima „na međusobnoj podršci i suradnji kako bismo zajedno izgradili najbolje verzije sebe, kako na profesionalnom, tako i na društvenom planu“.

Priznanje za najbolje ocijenjenog nastavnika, prema rezultatima provedenih studentskih anketa na I. godini sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Medicina u akademskoj godini 2023./2024., dodijeljeno je doc. dr. sc. Domagoju Marijančeviću. Najbolje ocijenjen nastavnik na II. godini bila je doc. dr. sc. Lidija Fumić Dunkić, dok su studente III. godine najbolje ocijenili doc. dr. sc. Ivu Darka Gabrića. Priznanje za objavljeni znanstveni rad u časopisu Nature Communications s čimbenikom odjeka 16.1 u akademskoj godini 2023./2024. dodijeljeno je prof. dr. sc. Tomislavu Domazet-Loši.

Uime nagrađenih nastavnika zahvalila je doc. dr. sc. Lidija Fumić Dunkić prije svega studentima koji su nastavnike izabrali i ocijenili najboljima, rekavši kako ovo priznanje čast, poticaj i obveza za daljnji rad. Događaj je moderirao magistar psihologije Rej Kovačević.