Istina je prava novost.

Božićna pastirska poruka i čestitka srijemskog biskupa Đure Gašparovića

Slavimo Božić i božićne blagdane. Veliko je i sveto slavlje Božića koji je dan rođenja Isusa Krista, najsvetijeg i najuzvišenijeg, najponiznijeg i najljubaznijeg čovjeka koji je ikada hodao zemljom. To se dogodilo one blažene noći kada se rodio u betlehemskoj štalici žarko očekivani, obećani Bogočovjek – Isus Krist, naš Spasitelj i Otkupitelj svih ljudi. “Očitovala se Ljubav Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da … razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu…” (Tit 2,11-13).
Isusovim rođenjem nebo je tako ljudima postalo blizu i u malenom Isusu sišlo na zemlju. Bog se udostojao postati čovjekom u određenom vremenu. Ta vječna i neizmjerna ljubav, Bog, rodio se među nama, postao je našim bratom, a da nije prestao biti Bog. Bog od vječnosti postao je čovjekom u vremenu, postao je jedan od nas, nama u svemu jednak osim u grijehu. Uzeo je ljudsku narav, naše tijelo i našu krv. To je čudesna istina, velika tajna Božje ljubavi. Dogodilo se veliko čudo.
Bog je u Isusu Kristu postao dijete jer nam je htio pokazati i uvjeriti nas da nas sve neizmjerno voli, da mu je stalo do nas, da želi naše spasenje. Isus je bio pravi čovjek, potpuni čovjek i postao je čovjekom da bi nas naučio kako bi trebalo biti čovjek u punom smislu riječi, da bi i nas ohrabrio da budemo ljudi, da ne živimo sebično, nego nas uči da živimo u istini, da živimo jedni za druge i da s njime skupa za sve ljude gradimo temelje Božjega kraljevstva.
Odlučimo danas biti istinski ljudi, vjerni i nadalje Bogu, živjeti pravim kršćanskim životom, radosno živjeti s Kristom i za Krista. Čuli smo što je anđeo rekao pastirima: „Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin.” (Lk 2,12). To je poruka Božića kada nam Crkva, zajednica svih vjernih, navješćuje radosnu vijest. Navješćuje radosnu vijest i onima koji su tjeskobni i zabrinuti, tužni i smalaksali; i onima koji su sumnjičavi i nepovjerljivi; i onima nervoznima, i onima koji su umorni i opterećeni; i mladima često smućenih pogleda, uzdrhtalih srdaca u vrevi i oluji mladosti; i obiteljima koje su u velikoj krizi ljubavi, sloge, zajedništva, odgajanja djece; i bolesnima koji teško podnose svoje životne boli. Svima Crkva javlja radosnu vijest Bog je s nama, On je tu da od naše slabosti učini jakost, od klonulosti ustrajnost, od nemira mir, od nesreće sreću. Bog “zna” kako je teško biti čovjek jer to je i iskusio. Bog je to osjetio “na svojim leđima…” Zato se Bogu možemo povjeriti, izjadati, iskreno mu sve reći o svojim težnjama i mukama, sumnjama, o čežnjama i padovima, o ranama koje peku…
Ovog se Božića radujmo i veselimo! Bog nas neizmjerno voli. Zahvalimo mu na ovome velikom daru oslobođenja i spasenja. Porastimo ovoga Božića u svojoj ljudskosti i bratstvu, očinstvu i majčinstvu, rodbinstvu i domoljublju, vjeri i ljubavi.
Radosno slaveći Isusovo rođenje kada Krist, postavši jedan od nas, pokazuje kako mu je stalo do svakog čovjeka, upućujem najiskrenije čestitke. Želim da se njegova ljubav odražava u životu svih ljudi.
Sretan Božić i blagoslovljena nova 2018. godina!