Istina je prava novost.

Održana prva biciklistička krunica mladih od Ludbrega do Molvi

Prva biciklistička krunica mladih održana je u subotu, 5. listopada 2024. od Ludbrega do Molvi, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Okupilo se oko 50 mladih koji su svoj put započeli u ludbreškoj crkvi. Molitvu na početku biciklističke krunice predvodio je ludbreški župnik Kristijan Stojko. Uslijedio je nagovor koji je održao župni vikar u Župi bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici vlč. Timotej Inkret.

Promišljajući o simbolici biciklističke krunice i promatrajući bicikl koji ima prednji i stražnji kotač te središnji dio koji ga pokreće, vlč. Inkret je poručio kako bicikl govori da je čovjekova prošlost – prošlost i poput zadnjeg kotača, ne može više mijenjati smjer, ali prednji kotač koji mijenja smjer, govori o čovjekovoj budućnosti. Ona još nije zadana „sada je prilika da zadamo smjer u kojem ćemo okrenuti volan našega života, a to je baš ono što je na biciklu onaj središnji dio, ono što ga pokreće i traži ulaganje snage. Kada stišćem tu pedalu ulažem snagu da se moj život kreće prema naprijed, ali uz tu snagu važna je i odluka; u kojem smjeru ćemo okrenuti naš život, gdje je naš cilj? To je ono na što nas želi potaknuti ovo hodočašće“, rekao je vlč. Inkret te potaknuo mlade da razmišljaju o tome za što se zaista vrijedi truditi u životu, što je to u njihovim životima vrijedno rada i znoja.

Podsjetio je kako s Blaženom Djevicom Marijom vjernik razmatra trenutke Isusova života koji, onome tko razmatra, njegovoj sadašnjosti daju snagu, a budućnosti usmjerenje. „Jer jedini smjer, put, cilj za koji se zaista vrijedi potruditi jest onaj Isusov. Želimo o tome razmišljati i u tom smjeru okrenuti volan svojega života. To je naša budućnost. Ali da bismo do te budućnosti došli, potrebno je u sadašnjosti svim svojim snagama zakoračiti odnosno u ovom slučaju ‘zaklačiti’ i potruditi se doći do toga cilja“, poručio je okupljenim mladima vlč. Inkret.

Potom je vlč. Stojko blagoslovio bicikliste koji su u crkvi izmolili početak krunice te je prije samog puta blagoslovio i bicikle. Tijekom vožnje, okupljeni su stali na nekoliko postaja kako bi zajedno izmolili deseticu krunice i tako izmolili jednu krunicu od Ludbrega do Koprivnice te jednu od Koprivnice do Molvi. Okupivši se u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama, mladi su zajedno izmolili i treću krunicu između čijih desetica su bile meditacije te slavljeničke pjesme. Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio župni vikar u Molvama fra Milan Gelo, OFM Conv., izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.