Istina je prava novost.

Vrlika: Proslavljena svetkovina Gospe Rožarice

Svetkovina Gospe Rožarice, zaštitnice župe Vrlika i vrličkog kraja, svečano je proslavljena u nedjelju 6. listopada misnim slavljem koje je na trgu pred crkvom predslavio ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju te odgojitelj sjemeništaraca fra Joško Kodžoman, izvijestili su iz Župe. 

Prije misnoga slavlja održana je procesijom ulicama Grada Vrlike s likom Gospe Rožarice iz 18. stoljeća. Gospinu sliku u procesiji nosili su čuvari Kristova groba, četvorica muškarca oženjenih kroz proteklu godinu, mladići, djevojke te djeca odjeveni u vrličku narodnu nošnju. Uz fra Joška su suslavili umirovljeni dugogodišnji misionar i dobročinitelj Vrlike fra Drago Gverić i župnik Skrada u Gorskom Kotaru dr. don Tomislav Zečević, obojica sinovi toga kraja, te vrlički župnik fra Mladen Prolić.

Tijekom misnog slavlja pjevao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem voditeljice Petre Milković, a ministrirali su sjemeništarci iz Sinja. Na kraju euharistijskog slavlja, župnik fra Mladen pozdravio je sve Vrličane, hodočasnike, predvoditelja misnog slavlja, prisutne svećenike, gradonačelnika Juru Plazonića i gradsku upravu, kojima je ujedno čestitao Dan Grada te je zahvalio svima koji su doprinijeli svečanoj proslavi Gospe Rožarice.

Nakon mise uslijedilo je tradicionalno „vrličko kolo“ i „vrlička ojkavica“ u izvedbi KUU „Milan Begović“ i starijih Vrličana. Proslava Rožarice u Vrlici i ove je godine okupila Vrličane iz cijele Hrvatske i iz inozemstva te hodočasnike iz okolnih gradova i mjesta. Tom prigodom izišao je iz tiska novi broj župnog lista „Vrličko kolo“. 

Ovogodišnjoj proslavi Rožarice prethodila je višednevna duhovna priprava te sportski i kulturno-zabavni program uz koncert klape „Šufit“. Gospa Rožarica u Vrlici slavi se neprekidno već 336 godina otkako su Vrlika i vrlički kraj oslobođeni od Turaka 1688., upravo na blagdan Gospe od Ružarija. Toga dana slavljena je i jutarnja misa koju je predslavio župnik fra Mladen Prolić, izvijestili su iz Župe.