Istina je prava novost.

Blagdan sv. Luke proslavljen u Gospiću

Blagdan sv. Luke, zaštitnika liječnika, proslavljen je u petak 18. listopada u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću misnim slavljem koje je predvodio duhovnik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva u Gospiću preč. Mišel Grgurić.

Na misi su, među ostalim vjernicima, bili i članovi spomenutog društva i drugo medicinsko osoblje na području grada Gospića.

Duhovnik Grgurić u homiliji je rekao da tri najvažnije prispodobe o molitvi donosi sveti Luka. „Prva je o bezobzirnu prijatelju i poziva na upornu molitvu: ‘Kucajte, i otvorit će vam se.’ Onomu tko tako moli, Otac će s neba dati sve što mu je potrebno, osobito Duha Svetoga u kojemu su svi darovi. Druga, o udovici koja dodijava, usredotočena je na jednu od odlika molitve: moliti treba uvijek i neumorno, sa strpljivošću vjere. Treća prispodoba, o farizeju i cariniku, smjera na poniznost srca koje moli“, poručio je.

Podsjetio je da za sv. Luku predaja kaže da je bio liječnik i slikar te se slavi kao zaštitnik liječnika. „Zato večeras na poseban način molimo za naše liječnike da po uzoru na sv. Luku budu oni koji će pred svojim očima uvijek imati Krista u svakom ranjeniku, bolesniku i nemoćniku. Isusov prvi poziv je da služimo, a ne da budemo služeni“, rekao je.