Istina je prava novost.

Održan susret Sinjana u Zagrebu

Pod sloganom „Korijeni koji traju“ u četvrtak 18. i petak 19. listopada održan je susret Sinjana koji žive i studiraju u Zagrebu.

Na sedamdesetoj obljetnici zavičajnog okupljanja Sinjana u Zagrebu gvardijan samostana Gospe Sinjske i prvi rektor bazilike Gospe Sinjske fra Marinko Vukman čestitajući na obljetnici i povezanosti s rodnim krajem usporedio je korijen i stablo, „jer jedno bez drugoga ne mogu“, kazao je rektor bazilike fra Marinko. „A korijenje je povijest življenja isprepleteno jedno s drugim koje hrani vjera koja ima još veće nadahnuće i u najnovijem proglašenju crkve Gospe Sinjske bazilikom“. Istaknuo je da je to ponos Sinjanima, svima na ponos Cetinske krajine i Crkve u Hrvata.

Drugog dana u crkvi Gospe Lurdske u Zagrebu na misi se okupilo stotinjak studenata iz tih krajeva, a pozdravio ih je gvardijan fra Bože Vuleta. Kazao im je da su došli iz male sredine te da idu u svijet gdje svojim znanjem i ljubavlju trebaju služiti drugima, ali da nikad ne trebaju zaboraviti svoje korijene i kršćanske vrijednosti koje su ponijeli iz svojih domova.

Misno slavlje predvodio je rektor sinjske bazilike fra Marinko Vukman koji je istaknuo da su fratri uvijek išli za svojim narodom i pružali mu duhovnu i druge podrške koje su mu bile potrebne. „Posebno je to naglašeno u srcu Hrvata, Gradu Zagrebu jer Bog uvijek otvara pomoći ljudima, pa tako i kroz darovni ‘Fond Gospe Sinjske’ koji pomaže studentima i potrebnima. Marija je kroz povijest bila Majka i učiteljica naroda, pa je tako dobivala brojne nazive majke. U Sinju je Majka, Gospa Čudotvorna koja okuplja svoj narod, a Papa je prepoznajući Njezinu zaštitu i i čudotvorni utjecaj stavio naslov crkvi bazilike. To još snažnije povezuje i obvezuje Sinjane da budu povezani sa svojim korijenima“, kazao je prvi rektor bazilike fra Marinko.  „Gospa prati zabrinutost roditelja za svoju djecu, ali u molitvi s njim vodi ih na prav i put, čovjekoljublja domoljublja i života“, kazao je.

Pjevanje je vodio zbor Pučkih pjevača, a nakon misnog slavlja priređeno je zajedničko druženje.