Istina je prava novost.

Proslavljena svetkovina sv. Ivana Pavla II. u Bartolovcima

Svetkovina sv. Ivana Pavla II. svečano je proslavljena u utorak 22. listopada u Bartolovcima u filijalnoj crkvi kojoj je zaštitnik sv. Ivan Pavao II., a koja pripada Župi Slobodnica.

Euharistijsko slavlje predvodio je župni upravitelj Pohođenja Blažene Djevice Marije u Šumeću i Župe sv. Grgura u Kaniži vlč. Davor Tomić, a suslavio je domaći župnik Župe sv. Marka Evanđelista u Slobodnici vlč. Ilija Janjić.

Uvodeći u misna otajstva, vlč. Janjić pozvao je sve okupljene vjernike na molitvu za prijašnjeg župnika vlč. Peru Stanića koji je zbog bolesti 2023. godine umirovljen, a koji je služio u zajednici punih devet godina. „Vlč. Stanić ostavio je neizbrisiv trag u Bartolovcima sagradivši zajedno s vjernicima i drugim dobročiniteljima crkvu na čast sv. Ivana Pavla II.“, rekao je vlč. Janjić.

Na početku homilije vlč. Tomić posvjedočio je primjerom iz vlastitog života o važnosti štovanja svetaca u svakodnevnom životu. Istaknuo je kako su „u ovostranom životu itekako potrebni prijatelji, ali i u duhovnom životu čije mjesto prijatelja zauzimaju sveci“.

„Vi danas slavite sveca Ivana Pavla II. kojem ste posvetili ovu prekrasnu crkvu i tu ste zapravo napravili taj prvi korak zbližavanja s omiljenim svecem čitavog svijeta. Njemu ćete se moliti, pod njegov zagovor ćete staviti svoju djecu, svoje selo, svoje živote i obitelji da vas on čuva, vodi i štiti s nebesa“, posvijestio je propovjednik. Nastavljajući homiliju vlč. Tomić pojasnio je da se „sveci u životu svakog vjernika trebaju prepoznavati po djelima, a slavlja svetkovina žele nas približiti samima sebi i dubinama naših duša“.

„Važno je da mi u ovozemaljskom životu ‘izaberemo’ svog sveca te kad dođemo u Nebo, da nas taj isti svetac dočeka, primi za rame i kaže ‘ti si moj, ja te poznam i imaš mjesto u kraljevstvu nebeskom’. Smisao slavlja današnje svetkovine je da se upravo mi koji smo danas okupljeni zbližimo sa sv. Ivanom Pavlom II. i da nam on jednog dana u nebu kaže ‘dođi jer si ti iz mojih Bartolovaca, znam te po tvojoj molitvi, po tvojoj ljubavi, po tvome srcu’“, zaključio je propovjednik na kraju homilije.

Neposredno prije završnog blagoslova vlč. Janjić uputio je riječi zahvale predslavitelju vlč. Tomiću te najavio svečanu posvetu bartolovčanske crkve koja bi trebala biti u listopadu 2025. godine.