Istina je prava novost.

Pozdrav splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita Marina Barišića na euharistijskom slavlju proslave Sv. Dujma

Obala Hrvatskoga narodnog preporoda, 7. svibnja 2017.

Draga braćo i sestre, u radosti slavlja sv. Dujma, biskupa, mučenika i zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije, sve vas srdačno pozdravljam. Pozdravljam braću u episkopatu, prije svega one koji su danas ovdje s nama, kao i one koji su nam uputili svoje čestitke. Pozdravljam provincijale, svećenike, provincijalke, redovnike i redovnice. Pozdravljam predsjednika Vlade Republike Hrvatske i nazočne ministre, Izaslanicu Predsjednice Republike Hrvatske, Potpredsjednika Hrvatskog Sabora, povjerenicu Vlade za grad Split, splitsko – dalmatinskog župana, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, saborske zastupnike, predstavnike društvenih, civilnih i vojnih vlasti, sve građane i vjernike, a osobito sve hodočasnike i goste, kao i sve vas koji nas pratite posredstvom Hrvatskog radija i televizije. Dobro došli i na dobro vam došla Sudamja!
Slavimo svetog Dujma u godini koja je posvećena ocu i očinstvu. Upravo u svetom Dujmu prepoznajemo hrabrog pastira i duhovnog oca. Svojim životom, riječima i djelima, a iznad svega svojim mučeništvom, hrabrio je i upućivao svoje duhovne sinove i kćeri na zajedničkog nam Oca, Boga koji nas je toliko ljubio da smo u Sinu postali njegovi sinovi i kćeri. Budući da imamo zajedničkog Oca, braća smo i sestre! Željeli bismo da svi naši očevi, bilo biološki, bilo duhovni, bilo gradski, u svojim ulogama i institucijama, svojom molitvom i radom, odgovornom slobodom i zauzetim zalaganjem, pravednošću i poštenjem, radnim danom i nedjeljnim slavljem, u obitelji i društvu, budu ohrabrenje svojoj djeci i mladima u njihovim nesigurnostima, da im budu siguran putokaz u njihovim lutanjima, pouzdan oslonac u njihovim posrtanjima, jasni svjedoci istine u mentalitetu relativizma, da budu izvor i branitelji života.
Sveti Dujme, pomozi nam da u radosti zajedništva, s nebeskim Ocem i našim očevima, izgrađujemo obitelj doma i domovine, kako bismo u blagostanju bili blagoslov jedni drugima.
U dostojanstvu sinova i kćeri, braće i sestara, srdačno i zahvalno pozdravljam predvoditelja euharistijskog slavlja, brata mons. Hans Josef Beckera, nadbiskupa iz Paderborna! Willkommen Herr Erzbischof! Molim Vas da nastavite sveto misno slavlje.