Budi dio naše mreže
Izbornik

25 GODINA DAYTONSKOGA SPORAZUMA

Novosti

Aktualno

Papina poruka na Twitteru

Budimo osjetljivi za krhkost svakoga muškarca i žene, svakog djeteta i starije osobe solidarnom i pozornom bliskošću milosrdnoga Samarijanca, pozvao je papa Franjo u tweetu 24. studenoga.

Poruka talijanskih biskupa za Došašće

Talijanska biskupska konferencija (Conferenza episcopale italiana – CEI) objavila je 24. studenoga poruku za Došašće u kojoj se vjernike u pandemiji koronavirusa poziva na novi zanos življene vjere u predbožićno i božićno vrijeme, prenosi Vatican News.

Predstavljeno novo spomen-obilježje Domovinskoga rata u Vukovaru

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava u utorak 24. studenoga službeno je predstavio novo spomen-obilježje Domovinskoga rata u pješačkoj zoni u središtu Vukovara, u području povijesne graditeljske cjeline, objavljeno je na službenoj stranici Grada Vukovara.

Obezglavljen Gospin kip i uništena kapelica u Stocu

U stolačkom naselju Hodovo u noći s 20. na 21. studenoga razbijen je i obezglavljen Gospin kip koji je zajedno s obitelji izgradio mještanin Ante Antunović. Sličan vandalizam zabilježen je i u utorak 24. studenoga, također u Hodovu, prenosi portal Nedjelja.ba.

Duhovna obnova u Garčinu

Uoči svetkovine Krista Kralja, od 20. do 22. studenoga u Župi Garčin održana je duhovna obnova koju je predvodio fra Krunoslav Kolarić, koji je kroz tri dana govorio o oprostu iz vlastite perspektive i životnog iskustva prognanika iz Srijema, redovnika i časnog brata u Franjevačkom samostanu na Trsatu u Rijeci, odgojitelja mladih franjevaca, psihoterapeuta i voditelja dnevne bolnice na psihijatrijskom odjelu.

Preminuo fra Ante Kekez

Fra Ante Kekez je okrijepljen svetim sakramentima iznenada preminuo u utorak 24. studenoga u Samostanu sv. Frane u Zadru u 57. godini života, 38. redovništva i 31. godini svećeništva, izvijestila je Franjevačka provincija sv. Jeronima u Zadru.

Papa Franjo o svoja tri „covid" iskustva

Vatican News donosi dijelove knjige „Vratimo se svojim snovima“ koju je papa Franjo napisao s novinarom Austenom Ivereighom, a koja će u prosincu stići u knjižare.

Dar Caritasa Srbije KBC-u Zvezdara

U prostorijama Caritasa Srbije 23. studenoga Kliničkom bolničkom centru Zvezdara uručena je donacija u medicinskoj opremi vrijednoj više od 27.000 eura.

Papina poruka na Twitteru

Nismo tu da sanjamo o praznicima ili vikendu nego da u svijetu ostvarimo Božje snove. Dao nam je da sanjamo da bismo se odlučili za ljepotu života. Djela milosrđa najljepša su djela života, poručio je papa Franjo u tweetu 23. studenoga.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Poruka Vijeća biskupskih konferencije Europske unije europskim institucijama i državama članicama

„Ponovno pronaći nadu i solidarnost“ naslov je poruke Vijeća biskupskih konferencije Europske unije (COMECE) objavljene u srijedu 18. studenoga. Poruku upućenu europskim institucijama i državama članicama potpisali su predsjednici biskupskih konferencija Europske unije među kojima i predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Poruku donosimo u cijelosti.

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha [33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.]

Apostolsko pismo u obliku motuproprija „Authenticum Charismatis“

Papa Franjo je apostolskim pismom u obliku motuproprija „Authenticum charismatis“, koje je potpisao na svetkovinu Svih svetih, u nedjelju 1. studenoga, izmijenio kan. 579 Zakonika kanonskog prava. Apostolsko pismo u cijelosti je objavila mrežna stranica nedjelja.ba.

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u studenom

Apostolska pokorničarna izdala je 22. listopada 2020. Dekret kojim se produljuje razdoblje za dobivanje potpunog oprosta za sve vjerne mrtve tijekom studenoga. Dekret donosimo u cijelosti.

Pismo franjevačkih generalnih ministara „Živjeti i nasljedovati“

Generali triju ogranaka prvoga franjevačkog reda (opservanti, kapucini, konventualci) uputili su svoj braći prvoga reda pismo povodom 800. obljetnice Nepotvrđenog pravila. Prijevod pisma preuzet iz Obavijesti Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 3/2020. prenosimo u cijelosti.

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. [18. listopada 2020.]

Poruka biskupa Petanjka za Svjetski dan misija 2020.

Predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za Svjetski dan misija, 18. listopada 2020.

Završna poruka s plenarnog zasjedanja CCEE-a

Plenarna skupština Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održana je 25. i 26. rujna samo online putem aplikacije za videopozive s više korisnika. Na kraju zasjedanja biskupi članovi CCEE-a uputili su Završnu poruku koju donosimo u nastavku u cijelosti.

Izjava Komisije HBK Iustitia et Pax o pandemiji Covida-19

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et Pax objavila je 17. rujna izjavu pod naslovom Pandemija bolesti Covid-19: ispit solidarnosti i bratstva. Izjavu prenosimo u cijelosti.

Poruka pape Franje za VI. svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2020.

»Tu pedesetu godinu proglasite svetom! Zemljom proglasite oslobađanje svim njezinim stanovnicima. To neka vam bude jubilej« (Lev 25, 10)

Vijeće HBK za nauk vjere objavilo dokument „Karizmatski pokret i obnova u Duhu u Katoličkoj Crkvi“

Na redovnoj sjednici Vijeća HBK za nauk vjere, održanoj pod predsjedanjem predsjednika sisačkog biskupa mons. dr. sc. Vlade Košića, u srijedu, 24. lipnja, u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku, usvojen je dokument „Karizmatski pokret i obnova u Duhu u Katoličkoj Crkvi. Fenomenološka analiza i pastoralne smjernice“ koji donosimo u cijelosti.

Poruka pape Franje o 50. godišnjici obnove Reda posvećenih djevica

Rim, pri Svetom Ivanu Lateranskom, 31. svibnja 2020., svetkovina Pedesetnice

Molitva Posebne godine Laudato si´

Vatikan, 24. svibnja 2020.

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Tajna molitve

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 6. svibnja 2020. – Papin apel

Dekret o misi u vrijeme pandemije

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavila je 30. ožujka Dekret o misi u vrijeme pandemije, kojega prenosimo u cijelosti.

Bilješka Apostolske pokorničarne o sakramentu pomirenja u pandemiji

Apostolska pokorničarna izdala je 19. ožujka 2020. Bilješku o sakramentu pomirenja u stanju pandemije. Bilješku donosimo u cijelosti.

Riječi zvanja

Poruka pape Franje za 57. svjetski dan molitve za zvanja [Nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020.]

»Mladeži, kažem ti, ustani!« (usp. Lk 7, 14)

Papina poruka za 35. svjetski dan mladih [5. travnja 2020.]

1/19

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK