Budi dio naše mreže
Izbornik

​​​​​​​Vijeće za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH održalo redovitu sjednicu

Sarajevo (IKA)

Vijeće za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održalo je u utorak 27. veljače u prostorijama BK BiH u Sarajevu redovitu sjednicu pod predsjedanjem predsjednika Vijeća biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog Petra Palića, izvijestila je KTA.

Na susretu su sudjelovali članovi Vijeća: profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu vlč. Josip Knežević, koji je ujedno vodio zapisnik, zatim profesor emeritus spomenutog KBF-a mons. Mato Zovkić, župnik u Konjicu fra Drago Vujević, župnik u banjolučkom naselju Budžak vlč. Marijan Stojanović i župnik župe Čeljevo pokraj Čapljine don Ivo Šutalo.

Biskup Palić na početku je izvijestio o ekumenizmu na XVI. redovnoj Općoj skupštini Biskupske Sinode, održanoj u listopadu 2023. u Vatikanu, na kojoj je sudjelovao kao delegat Biskupske konferencije BiH. Iz zaključnog dokumenta Sinode pojasnio je točke o ekumenizmu te izvijestio kako je doživio nazočnost predstavnika anglikanaca, pravoslavaca i protestanata na tom katoličkom savjetovanju.

Mons. Zovkić je u izlaganju izvijestio što su pisali katolički mediji u BiH prigodom Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2024., zatim o odjeku proslave Međunarodnog dana ljudskog bratstva 4. veljače te o međunarodnoj konferenciji, održanoj u Sarajevu 12. veljače 2024. pod nazivom „Članovi parlamenta i vjerski lideri za mir i suživot“, na kojoj su nastupili: reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić i profesor pravoslavne teologije protojerej-stavrofor Vladislav Topalović. Pohvalio je Josipu Miler što je u Katoličkom tjedniku povodom Svjetskog dana vjerskih sloboda 15. siječnja objavila intervju s Kenanom Hadžićem, tajnikom Odbora za međureligijsku suradnju u Zenici.

Župnik Stojanović je izvijestio o stanju u Banjalučkoj biskupiji u vezi s ekumenizmom, a fra Drago Vujević o terenskim potezima u župi Konjic. Sudionici su preporučili da katolički pastoralni djelatnici i vjeroučitelji kod mladih i odraslih, u duhu službenog programa Katoličke Crkve, njeguju duh ekumenske otvorenosti i religijskog razumijevanja, izvijestila je KTA.