Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov slike sv. Ivana Pavla II. u Ceru

Cer (IKA)

U utorak 22. listopada, na spomendan sv. Ivana Pavla II, u crkvi Krista Kralja, župa Cer u BiH, okupili su se povratnici župe Srca Marijina, Foča, župe sv. Ante Padovanskog, Mali Prnjavor-Mala Sočanica i župe Krista Kralja, Cer, na zajedničku listopadsku pobožnost.

Nakon listopadske pobožnosti fočanski župnik blagoslovio je sliku sv. Ivana Pavla II., djelo Petra-Pere Vidaka, zagrebačkog slikara koji je rodom iz Johovca, nakon čega je uslijedila misa koju je, u koncelebraciji mjesnog župnika s Cera, vlč. Joze Batinića, predvodio fočanski župnik.

Slika sv. Ivana Pavla II., rad Petra-Pere Vidaka

U prigodnom nagovoru fočanski župnik naglasio je kako su molitve upućene zagovoru svetaca zapravo naša odluka da ih nasljedujemo kako bismo i sami dostigli obećanu Vječnost. Život sv. Ivana Pavla II protkan je blizinom patnji svih kršćana modernog vrmena, a na poseban način hrvatskom katoličkom narodu. Ta blizina očitovala se u vrijeme ratnih stradanja Hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te u njegovim posjetima. Svetac je, kao vrhovni vladar katoličke Crkve i države Vatikana među prvima priznao neovisnost ovih dviju domovinskih zemalja hrvatskog naroda, a za svoga života tri puta je posjetio Republiku Hrvatsku i dva puta Bosnu i Hercegovinu. Osim toga, napaćenom povratničkom puku Bosanske Posavine ovaj svetac uistinu donosi primjer izliječenja stradalničkih rana, jer je i sam preživio pokušaj atentata 1981. godine, i primjerom pokazao snagu izliječenja koje nastupa oprostom. Povratnike, nakon stradanja i razaranja u Bosanskoj Posavini, najčešća prepreka iskrenom oprostu jest strahovanje da taj oprost počinitelja oslobađa odgovornosti. Primjer sv. Ivana Pavla II, koji je svom atetnatoru oprostio javno, jasno pokazuje da oprost ne oslobađa odgovornosti, ali da itekako liječi stradale, a počiniteljima budi savjest koja potiče na prihvaćanje krivice i odgovornosti do konačnog obraćenja.

Po završetku mise vjernici sa svojim župnicima zajednički su izmolili zagovornu molitvu sv. Ivanu Pavlu II., te nastavili druženje u prostorijama župne kuće na Ceru.