Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić predslavio misu bdjenja u sarajevskoj katedrali

Sarajevo (IKA)

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić predslavio je u nedjelju 24. prosinca svečanu misu bdijenja u sarajevskoj katedrali, izvijestila je KTA.

Nadbiskup Vukšić misu je slavio u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Francisom Assisijem Chullikattom te uz suslavlje trinaestorice svećenika među kojima su bili generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i tajnik Apostolske nuncijature mons. Javier Camañes-Forés.

Uvodeći u misno slavlje bdjenja, nadbiskup Vukšić je pozdravio „dragog oca nuncija, dragu braću svećenike i dragi narod Božji“. „Zahvalni nebesima za ovo rođenje i za dar spasenja molimo milosrđe Božje da nam oprosti naše slabosti kako bismo ponajprije na dostojan način mogli proslaviti ovo Euharistijsko slavlje i tako se pripremati za konačno vlastito obraćenje i posvećenje radi vječnoga spasenja svoga i spasenja svih ljudi“, rekao je nadbiskup Vukšić.

U propovijedi pod nazivom „Da se Isus i tisuću puta rodi u Betlehemu, a ne u tebi i za tebe, to ne bi imalo koristi“, nadbiskup Vukšić je rekao da kao kršćani vjeruju „da cijela ljudska povijest dosiže svoj vrhunac u djetetu Isusu, koji je po svom rođenju očitovanje i svjedok Božje ljubavi prema čovjeku“. Podsjetio je da se „cijela crkvena zajednica tijekom proteklih tjedana, koje nazivamo imenom došašće, duhovno pripravljala za obilježavanje blagdana Božića kojim se s dubokom zahvalnošću sjeća toga velikog događaja“.

„Kroz razdoblje priprave za Božić vjerski život kršćana bitno je obilježen očekivanjem ljudi, da se dogodi dolazak Isusa spasitelja, Boga i čovjeka, čije se rođenje na duhovan način proživljava blagdanom Božića. A s druge strane, obilježeno je ovo razdoblje također očekivanjem i nadom dragoga Boga, da se dogodi dolazak čovjeka u Božje društvo. To jest da čovjek prihvati Božje putove i pravila, da u skladu s njima uredi svoj život i da po njima hodi i njima se ravna. Obraćenje, odnosno napuštanje svakog oblika zla puta, zlih nakana i djela, drugo je ime za čovjekov put prema Bogu. A istovremeno obraćenje su također jedina vrata po kojima kraljevstvo Božje ulazi u čovjeka i jedina staza po kojoj Bog prilazi čovjeku. To je jedini način ispravne priprave za Božić, koji je duhovno slavlje obraćenih srdaca, mirotvornih duša i čistih savjesti. I vjerujem da smo se svi u takvu stanju na ovom Euharistijskom slavlju koje se naziva misa bdjenja“, rekao je vrhbosanski nadbiskup.

„Ovo naše okupljanje u kasne večernje sate, koje se naziva molitveno bdijenje, događa se na kraju priprave koja je trajala nekoliko tjedana. Zbiva se u noći Isusova rođenja, u čas u kojemu se slijevaju sve naše vjerničke i duhovne nade i očekivanja i u kojemu je sažeta sva naša kršćanska radost. Ovo je trenutak naše zahvalnosti Gospodinu Bogu za njegov dolazak, za njegovu ljubav i blizinu“, rekao je nadbiskup, ističući da „Božić nije samo sjećanje na Isusovo rođenje u povijesti ni samo podsjećanje na ispunjenje ljudskih nada niti je obična proslava jednoga rođendana“. Citirao je riječi sv. Augustina da se „Isus se treba roditi, pojaviti u tvom stanu, u tvojoj obitelji, u tvom životu, jer da se Isus i tisuću puta rodi u Betlehemu, a ne u tebi i za tebe, to ne bi imalo koristi“.

„Svrha Isusova rođenja je ponuda spasenja svim ljudima. A svrha našega božićnog slavlja sastoji se u tomu da se čovjek rodi u Isusu. Da se ja preporodim. Da čovjek nakon priprave doživi obraćenje. Da obraćen na nov način misli, djeluje i živi. Da bude na putu Božjemu i da u njegovu životu, nakon preporođenja, vladaju pravila kraljevstva nebeskoga. Da se vrati u duhovno stanje bezazlenoga djeteta Božjega te da svojim nakanama i ponašanjem bude prepoznatljiv kao slika i znak prisutnosti Boga… Naspram Božjoj želji, međutim, opće ozračje na svjetskom obzorju, u kojemu svijet ove godine dočekuje Božić, protivno je Božjoj volji i nikako nije bezazleno. To je svima vidljivo i postoji mnogo razloga, koji pozivaju na žurno djelovanje i zaustavljanje tragedija, posebice ratnih. Neke od njih su medijski zaboravljene i tako ostaju skoro pa nepoznate, no tim zaboravom nisu umanjeni stradanje ljudi i razaranja dobara. Stoga je za te ljude i krajeve najvažnija poruka Božića, koja je ujedno i naša molitva: ‘Svim na zemlji mir i veselje’“, istaknuo je, dodajući da je najvažnija poruka onima koji Božić svode i pretvaraju u običaj „Rodio se Bog i čovjek!“

„Osim slanja božićnih poruka, pitamo se što kao kršćanski vjernici možemo konkretno učiniti i tako stvarno doprinijeti da ovaj svijet bude bolji? Na postavljeno pitanje odgovor je vrlo jednostavan: Možemo biti kršćani. Jer pozvani smo biti kršćani i pokazivati kako treba i kako ne treba. Odnosno, navješćivati Isusova pravila i nauk i po njima živjeti i djelovati. To možemo i trebamo. To je najveći mogući doprinos kršćanskih vjernika u svakoj životnoj okolnosti i u svakom vremenu“, poručio je nadbiskup Vukšić u propovijedi.

Nakraju mise prigodnu čestitku uputio je i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt. „Preuzvišeni nadbiskupe Tomo, dragi svećenici, redovnici, redovnice, braćo i sestre u Kristu, želio bih svakome od vas poželjeti mir i radost za Božić. Kako se približava sretno i sveto božićno vrijeme, imam zadovoljstvo izraziti Vam srdačne želje mira i radosti, te prikazati molitve za Vas i na Vaše nakane, povjeravajući ih Gospodinu. Neka Vas u svakom danu Nove godine prate radost i mir koje donosi Djetešce Isus“, rekao je apostolski nuncij.

„Krist je došao obnoviti čovječanstvo u njegovoj izvornoj ljepoti, te osigurati da svaki čovjek od sada može živjeti u skladu s Bogom. U otajstvu Božića vidimo, dakle, taj spasonosni sklad neba i zemlje a u Sinu Božjem rođenom na zemlji – uzdignuće svakog muškarca i žene prema blagoslovljenim vratima Neba. Stoga je Isus, rođen u Betlehemu, veliki blagoslov Boga Ljubavi koji sve daruje čovječanstvu. Neka nas Božja Ljubav koja je Tijelom postala u događaju Božića, a kojeg već anticipiramo dok nas ispunjava nadom, potakne da svima naviještamo Božju tješiteljsku prisutnost među nama, svjetlo Spasiteljeve zvijezde na našem putu i nebeski dar dobrohotnog mira svim ljudima. Uz ponovne najbolje želje za blagoslovljeno i radosno božićno vrijeme. Neka vas sve obilno blagoslovi Mali Isus“, poželio je nuncij Chullikatt.

Prije završnog blagoslova nadbiskup Vukšić je svima poželio sretan Božić i da im na dobro dođe Porođenje Isusovo te da budu zdravi i veseli. Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Asistirali su i misna čitanja čitali bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa pod vodstvom vlč. Ivana Rake. Nakon mise uslijedilo je međusobno čestitanje, izvijestila je KTA.