Budi dio naše mreže
Izbornik

Putovanja i susreti biskupa Komarice

Banja Luka (IKA/KTA)

Banjolučki biskup Franjo Komarica protekla dva tjedna imao je više putovanja i radnih susreta s crkvenim predstavnicima, političkim dužnosnicima i vjernicima laicima.

Zajedno sa svojim suradnicima imao je plodne razgovore s predstavnicima više ministarstava i ureda pri Vladi Republike Hrvatske u Zagrebu. Tijekom višednevnog boravka u Njemačkoj u desetak mjesta, vodio je razgovore s predstavnicima Crkve i crkvenih organizacija. U Berlinu je razgovarao s apostolskim nuncijem u Njemačkoj nadbiskupom Nikolom Eterovićem, s više dužnosnika raznih ministarstava njemačke Vlade, te u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine. Predvodio je i slavlja s njemačkim katolicima u Hildesheimu i Wunstorfu, i u hrvatskim u misijama Nürnberg i Passau.

U Banjoj Luci susreo se s banjolučkim episkopom Jefremom u prigodi njegove Krsne slave. Tom prigodom razgovarao je i s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović.

U Sarajevu se susreo s vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom kardinalom Vinkom Puljićem u prigodi njegova imendana i proglašenja mons. Tome Vukšića nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije. Imao je razgovore i s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Luigijem Pezzutom i s veleposlanicom Savezne Republike Njemačke u BiH Margaretom Uebber.

U Banjoj Luci se također susreo s veleposlanikom Europske unije u BiH Johannom Sattlerom i generalnim konzulom RH u BiH u Banjoj Luci Zoranom Piličićem.

U svim službenim razgovorima glavna tema bila je aktualna situacija katolika u Banjolučkoj biskupiji i u BiH, te napori vodstva biskupije oko doprinosa Katoličke Crkve u izgradnji pravne države i općeg dobra.

Ključne riječi:
aktivnosti biskupa komarice