Budi dio naše mreže
Izbornik

Slika „Milosrdni Isus“ stigla u središte Banjolučke biskupije

Banja Luka (IKA/TABB)

Na svome jedinstvenom „hodočašću“ po svim župama Banjolučke biskupije, koje je započelo početkom korizme, slika Milosrdni Isus stigla je na Cvjetnicu, 14. travnja, u banjolučku katedralu. Uz zvuke katedralnih zvona, te uz pjevanje okupljenoga naroda unesena je u procesiji u katedralu.

Svečano bogoslužje predvodio je domaći biskup Franjo Komarica uz koncelebraciju pomoćnoga biskupa Marka Semrena, misionara Božjega milosrđa poljskog palotinca Piotra Vitolda Pietrasjuka, župnika centralne gradske župe Vladislava Žarka Ošapa, rektora katedrale Pere Ivana Grgića, te biskupskog vikara Ante Orlovca.

Biskup Komarica prigodnim riječima na početku svečane procesije i misnog slavlja ukratko je vjernicima protumačio sadržaj toga jedinstvenog slavlja u središtu biskupije, zahvalivši Bogu i braći župnicima te osobito o. Vitoldu i zakladi „Milosrdni Isus“ iz Zagreba za blagoslovljeni pohod slike „Milosrdni Isus“ po svim župama biskupije i unošenja te slike u sve domove katolika na području biskupije. Nakon pročitane „Muke“ biskup je uveo okupljene u glavnu poruku evanđelista Luke koja je isticala Krista Milosrdnoga čak i prema svojim neprijateljima.

Misonar Vitold u propovijedi je zatim protumačio nakanu velikoga i svetog pape Ivana Pavla II. koju je on, potaknut Božjim Duhom imao, darivajući cijeloj Crkvi i čovječanstvu potrebu i obavezu obraćanja Božjem milosrđu u osobnom i zajedničkom čašćenju Božjeg milosrđa kako je to sadržano u Isusovoj objavu svetoj redovnici Faustini Kowalskoj.

Uslijedila je svečana intronizacija velike slike „Milosrdni Isus“, koja će biti postavljena na trajno čašćenje u katedrali, te blagoslov više stotina manjih slika namijenjenih svim katoličkim obiteljima središnje gradske župe. Vjernici su na kraju mise ponijeli sa sobom blagoslovljenu sliku.

Za svaku župnu crkvu pripremljena je velika uramljena slika koja je nabavljena u Poljskoj, a župnici će sliku za svoju crkvu dobiti na Veliku srijedu, kada se okupljaju na svečano bogoslužje u katedrali oko svoga biskupa. Tu će sliku svaki župnik postaviti u svoju župnu crkvu kako bi ove godine sve župne zajednice mogle obaviti devetnicu Božjem milosrđu koja počinje na Veliki petak te proslaviti svetkovinu Božjeg milosrđa koja pada na Bijelu nedjelju.