Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalna riječ mons. Petra Palića

Mostar (IKA)

Svečanost preuzimanja službe mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskoga administratora trebinjsko-mrkanskoga, blagdan Uzvišenja sv. Križa, svetkovina obljetnice posvete mostarske stolnice Marije Majke Crkve, Mostar, 14. rujna 2020.

Neka je vječna hvala i slava Trojedinome Bogu, Ocu, Sinu i Duhu Svetomu za njegovu neizmjernu ljubav kojom nas uzljubi (usp. Ef 2,4) i sve njegove milosti koje nam u izobilju dijeli. Hvala mu na daru života, svećeništva i pastirskoga poslanja, kojim me šalje naviještati mir i radost spasenja. 

Zahvaljujem papi Franji i njegovim suradnicima na velikom povjerenju koje su mi iskazali, povjerivši mi da budem pastir ovih hercegovačkih biskupija. Preuzvišeni apostolski nunciju, molim Vas da Svetome Ocu prenesete sinovsku odanost ovoga vjerničkoga puka predvođenog svojim pastirima i našu trajnu molitvenu povezanost s njime.

Vama, biskupe Ratko, zahvaljujem što ste kroz mnoge nevolje nastojali i trudili se ostati dosljedni i vjeran i poslušni sin Crkve. Neka Vam Gospodin bude nagrada za sve i daruje Vam dobro zdravlje, kako biste još mnogo godina za nas i s nama zahvaljivali Gospodinu za njegova brojna dobročinstva.

Hvala subraći u biskupskoj službi, na čelu s predsjednicima biskupskih konferencija, kardinalom Vinkom Puljićem i nadbiskupom Želimirom Puljićem, kao i biskupima iz susjednih zemalja, na ovom molitvenom zajedništvu i na njihovoj podršci na početku moje nove službe koju mi Crkva povjerava. 

Braći svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije zahvaljujem za otvorenost i buduću suradnju. Gospodin neka upravlja naše korake svojom milošću i providnošću.

Posebna zahvala svećenicima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima Hvarske biskupije, kojima sam dvije godine bio brat i pastir, otac i suputnik. Papinom odlukom naši se putovi razilaze. Međutim, današnje Papino imenovanje apostolskim administratorom Hvarske biskupije čini naš rastanak manje bolnim. Hvala mu i na tome.

Srdačno zahvaljujem i svojoj majci, braći i njihovim obiteljima, rodbini i prijateljima, kao i svima onima koji Bogu upućuju molitve za njegov blagoslov u mojoj pastirskoj službi.

Zahvaljujem na nazočnosti predstavnicima političkih i društvenih struktura Bosne i Hercegovine na čelu s gosp. Draganom Čovićem, zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i predstavnicima političkog i društvenog života iz Republike Hrvatske.

Osobitu zahvalnost dugujem Vama, predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Plenkoviću, za Vašu nazočnost danas i za sve što ste učinili i činite za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Uvjeren sam da i ubuduće neće uzmanjkati podrške Vlade Republike Hrvatske u zaštiti interesa hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Obećavamo da će naše skromne molitve pratiti Vaše služenje za dobro hrvatskoga naroda u cjelini.

Hvala predstavnicima drugih vjerskih zajednica, osobito vladiki Dimitriju i mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću, predstavnicima akademskog i kulturnog života, policiji, medicinskom osoblju, medijima i svima koji su na bilo koji način povezani s nama danas.

Duboka zahvalnost onima koji su sudjelovali u liturgiji i koji su u pripremu ovoga slavlja, u ovim uvjetima, ugradili svoje snage i sposobnosti: don Željku, don Anti, don Ivanu, don Draganu, don Niki, don Luki, don Domagoju, a preko njih i svima onima čija imena nisu spomenuta, a čiji je doprinos organizaciji i jučerašnjeg i današnjeg dana veliki. Gospodin neka svojom dobrotom nagradi sav vaš trud.

Ohrabreni Gospodinovim riječima, nahranjeni kruhom života, krenimo na Njegovu riječ i budimo radosni svjedoci Evanđelja.

 

Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup, apostolski administrator trebinjsko-mrkanski