Budi dio naše mreže
Izbornik

Apel ugandskih biskupa uoči izbora

Kampala (IKA)

Uoči općih izbora 14. siječnja Ugandska biskupska konferencija (Uec) objavila je pastoralno pismo „Blaženi mirotvorci“ u 58 točaka u kojem skreće pozornost na nekoliko osnovnih pitanja koja se trebaju hitno riješiti, čak i pod cijenu vjerodostojnosti cjelokupnog izbornog postupka i samog ishoda sučeljavanja, prenosi Vatican News.

Pozvavši se, prije svega, na potrebu za slobodnim, pravednim i vjerodostojnim glasanjem, biskupi su izrazili zabrinutost zbog mogućeg lošeg upravljanja izbornim rezultatima, istaknuvši to kao jedan od najvećih izazova u zemlji, ali i jedan od glavnih uzroka nasilja. Biskupi su sa žaljenjem podsjetili na predizborna krvoprolića iz prošlosti, upozoravajući da bi se to moglo i sada dogoditi. Otuda proizlazi i apel biskupa da se dopusti da prevlada volja naroda, podsjetivši da Božja zapovijed „Ne ukradi“ vrijedi i za krađu glasova.

Crkvu u Ugandi zabrinjava i trgovanje preferencijama jer su neki kandidati potrošili goleme svote novca u nadi da će povratiti te iznose pobjedom na sučeljavanjima. No, politika nije tvrtka za zaradu novca, upozorili  su ugandski biskupi te izrazili razočaranje pogoršanom situacijom koja dovodi u opasnost dobre inicijative pokrenute na raznim područjima za poboljšanje nacionalne demokratske uprave. Istodobno biskupi su upozorili na nezakonito financiranje izbora te potaknuli stranke i njihove čelnike na preuzimanje odgovornosti jer višak novca može stvoriti nepravednu neravnotežu među političkim sudionicima.

Neodgovarajuća građanska obuka glasača istaknuta je kao još jedna kritična točka, a upravo nedostatak takve obuke djelomično je odgovoran za gomilu nevažećih glasova 1996. godine. Izborno povjerenstvo nije poduzelo pravovremenu i cjelovitu obuku što bi moglo dovesti do stvaranja ograničene svijesti o sustavu glasanja, kao i o građanskim dužnostima samih birača. Osim toga, u zemlji je trenutačno ograničena upotreba masovnih medija zbog pandemije Covid-19, što nekim kandidatima omogućuje nekažnjeno djelovanje te stalno kršenje smjernica koje su odredile vlasti. Pastoralno pismo također izražava neodobravanje biskupa zbog napada na novinare i članove organizacija civilnog društva, što samo dolijeva ulje na vatru u ionako teškoj situaciji.

Kršenje mira i ljudskih prava također zabrinjava Katoličku crkvu. Naime, u studenome 2020. godine, zemlju su potresli brojni prosvjedi nakon uhićenja predsjedničkog kandidata Platforme nacionalnog jedinstva Bobija Winea. U sukobima između sigurnosnih snaga i stanovništva život je izgubilo 70 ljudi, mnogi su ozlijeđeni, a značajna je i materijalna šteta. Ugandska biskupska konferencija smatra da je time došlo do zloupotrebe vlasti. „Najviše nas zabrinjava činjenica da je mnoštvo žrtava preminulo ili je ozlijeđeno od strane sigurnosnih snaga koje imaju zadaću štititi živote i imovinu građana“, istaknuli su biskupi.

Stoga su pozvali vlasti da svoju ulogu izvršavaju na način koji nije samo moralno besprijekoran, već i bolje promišljen kako bi jamčio ili promicao dobrobit države i građana. Suočavajući se s teškoćama, država mora pokazati suzdržanost, dobro znajući da sustav koji vlada samo, ili poglavito, prijetnjama, zastrašivanjima ili obećanjima o naknadama, ne pruža ljudima nikakav učinkovit poticaj za rad, za opće dobro i mir. Crkva također poziva na zaštitu demokratskih načela sadržanih u Ustavu koji svakom građaninu jamči pravo biranja čelnika glasanjem, a Izbornom povjerenstvu nalaže organiziranje slobodnih i pravednih izbora tamo gdje je to pravo primjenjivo.

Osim toga, ugandski su biskupi zabrinuti zbog netrpeljivosti, nesklada unutar političkih stranaka, korupcije, zastrašivanja, upotrebe uvredljivog i pogrdnog jezika među kandidatima, oskudnog sudjelovanja mladih u izbornom postupku te neodgovarajuće primjene standardnih postupaka protiv bolesti Covid-19. Zbog toga su izrazili želju za učinkovitim upravljanjem izbornim postupkom u budućnosti, što se može postići ako je Izborno povjerenstvo nepristrano, uz uspostavu programa suradnje i obrazovanja birača te uključivanje svih političkih sudionika. Sigurnosne snage se također pozivaju da profesionalnim i marljivim ponašanjem osiguraju provođenje izbornog postupka. Usto, biskupi mole birače da iziđu na izbore 14. siječnja i time očituju snažan osjećaj domoljublja, dok od Vlade traže da pronađe pravednu ravnotežu između prava glasa i onog na zdravlje u vrijeme pandemije.

Ugandska biskupska konferencija savjetovala je na kraju budućim pobjednicima da započnu postupak nacionalnog dijaloga i pomirenja, jer se mnoga pitanja, koja su u zemlji još na čekanju, ne mogu riješiti glasovima ili jednostavnom promjenom vodstva. Pastoralno pismo završava pozivom svima da budu službenici mira te hrabri svjedoci Božje ljubavi prema bližnjemu.