Budi dio naše mreže
Izbornik

Optužbe za zlostavljanje protiv biskupa DiMarzija nisu utemeljene

New York (IKA)

Kongregacija za nauk vjere priopćila ja 1. rujna da optužbe za spolno zlostavljanje protiv brooklynskog biskupa Nicholasa DiMarzija nisu utemeljene, prenosi Vatican News.

Nakon neovisne istrage koja je trajala više od godine dana, Kongregacija za nauk vjere priopćila je da optužbe koje terete biskup DiMarzija za zlostavljanje ne djeluju istinito.

U priopćenju Nadbiskupije New York navodi se da je Kongregacija obavijestila newyorškog nadbiskupa kardinala Timothyja Dolana da su optužbe protiv biskupa DiMarzija podignute prije 21 mjesec neutemeljene. S obzirom na to, Kongregacija neće odobriti nikakav daljnji kanonski postupak protiv njega.

Protiv brooklynskog biskupa podignute su dvije građanske parnice s optužbama da je prije pedesetak godina spolno zlostavio dvojicu maloljetnika, što je on sam uporno odbacivao.

Sveta Stolica ovlastila je kardinala Dolana kao metropolitu New Yorka da provede istragu o tim navodima u skladu s motuproprijem pape Franje Vos estis lux mundi iz 2019. koji sadrži odredbe za slučajeve zlostavljanja u Crkvi. Kardinal je u tu svrhu unajmio usluge privatnog odvjetničkog društva koje je pak angažiralo drugu grupu s bivšim ravnateljem FBI-a Louisom Freehom na čelu da provede temeljitu i neovisnu istragu čiji su rezultati predani Kongregaciji za nauk vjere.

Biskup DiMarzio je istoga dana, nakon priopćenja Kongregacije, ponovio ono što govori od početka – da optužbe nisu istinite. „Tijekom mojega svećeništva duljeg od 50 godina, nikada nisam nikoga zlostavio“, dodao je.

Kazao je i da je u potpunosti surađivao s istražiteljima znajući da nije učinio ništa loše. Poručio je da je usredotočen na upravljanje svojom biskupijom dok ona izlazi iz mraka pandemije koronavirusne bolesti.

„Preporučujem se u vaše molitve dok se nastavljam boriti protiv tužbi koje proizlaze iz ovih dviju optužbi, gledajući prema skidanju ljage sa svog imena na državnim sudovima u New Jerseyju“, zamolio je biskup DiMarzio, prenosi Vatican News.

Obojica tužitelja traže odštete od 20 milijuna američkih dolara. Njihov odvjetnik rekao je da je provedena privatna istraga bila „subjektivna i pristrana“.

Inače, biskup DiMarzio je u listopadu 2019., neposredno prije nego je sam bio optužen, završio istragu, koju je vodio po nalogu Svete Stolice, o prikrivanju zlostavljanja od strane biskupa Buffala Richarda Malonea, objavila je CNA.