Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup zabrinut zbog novog zakona o vjeroispovijesti u Lihtenštajnu

Vaduz (IKA)

Austrijski biskup Benno Elbs, koji do daljnjega upravlja nadbiskupijom Vaduz u Lihtenštajnu, izrazio je zabrinutost zbog ustavnih promjena Kneževine Lihtenštajn i zakonske inicijative o vjeroispovijesti o čemu je u petak 12. travnja raspravljao parlament.

Zakon koji se namjerava donijeti imao bi snažne posljedice po Katoličku crkvu u Lihtenštajnu, koja se postojećim zakonskim odredbama definira kao „zemaljska Crkva“. Ta bi se odredba sukladno zakonskoj inicijativi ukinula, objavio je Kathpress.

Biskup Feldkircha u Austriji Benno Elbs, koji već nekoliko mjeseci obnaša službu apostolskog administratora lihtenštajnske nadbiskupije Vaduz, uoči početka parlamentarne rasprave pozvao je na njezinu odgodu dok se ne imenuje novi biskup, kako bi mogao sudjelovati u njoj. Zahtjev za odgodu podnijela je i Stranka demokrata za Lihtenštajn, ali je odbijen.

Biskup Elbs je u otvorenom pismu zastupnicima lihtenštajnskog parlamenta uz molbu za odgodu rasprave naveo i očite probleme koje bi novo zakonodavstvo moglo izazvati. Primjerice, postojeće ustavne odredbe predviđaju da Crkva organizira vjeronauk, a u novoj verziji ustava ta je odredba ukinuta. Nadalje, promjenama je predviđeno da vjeronauk ubuduće ne bude obvezan predmet nego izborni. Biskup Elbs napominje da je u interesu svih državno priznatih vjerskih zajednica da vjeronauk bude definiran kao pravo, a ne kao mogućnost.
Dodatni problemi nastaju glede imovinsko-pravnih odnosa između Crkve i lokalnih zajednica, a neće biti moguće ni potpuno financiranje crkvenih zadaća.

Biskup Elbs upozorava da zakonska inicijativa sa sobom donosi dalekosežne posljedice i predstavlja težak udarac za budućnost nadbiskupije Vaduz i Crkve u Lihtenštajnu. Stoga je zamolio nadležne političare da „o tome pitanju razgovaraju i s nadbiskupom koji će biti imenovan, kako bi mu dali mogućnost da sudjeluje u raspravi“. Biskup Elbs se nada da će biti moguće doći do rješenja koje bi bilo prihvatljivo svim stranama kojih se tiču zakonske promjene.
Predsjednik lihtenštajnske vlade Daniel Risch izjavio je u petak da novo definiranje državnocrkvenog prava nije umanjivanje važnosti Katoličke crkve, nego naglašavanje važnosti drugih vjerskih zajednica. Pritom je uputio i na institucionalnu neovisnost države i politike, dodavši kako iza toga načela stoji i Katolička crkva.

Biskup Elbs naglasio je u međuvremenu kako nema nikakvih prepreka razdvajanju države i Crkve. Međutim, zbog vlastitih bojazni moli za dijalog politike s novim nadbiskupom. Napomenuo je također da ne može ništa reći o tome kad će biti imenovan nasljednik nadbiskupa Wolfganga Haasa, koji je umirovljen u rujnu 2023. godine. On sam ne očekuje da će biti imenovan na tu dužnost. Dodao je kako rado obnaša službu administratora, ali dugoročno ga opterećuje istodobna briga za dvije dijeceze.
Nadbiskupija Vaduz bila je do 1997. dio švicarske dijeceze Chur. Biskup Elbs osvrnuo se i na razmišljanja o ponovnom pripojenju Vaduza nekoj drugoj dijecezi, rekavši kako Vatikan daje prednost samostalnosti te dijeceze.