Budi dio naše mreže
Izbornik

Bolivijski biskupi od izbornog povjerenstva traže transparentnost

Zagreb (IKA)

Uoči novih predsjedničkih izbora 3. svibnja, predsjednik Bolivijske biskupske konferencije nadbiskup Ricardo Centellas zatražio je od državnoga izbornog povjerenstva više transparentnosti.

Kandidati moraju otvoreno i s poštovanjem Ustava obrazložiti programe, pokazujući da su svjesni stanja u zemlji i u središte svojih planova staviti patnje naroda. Nejednakost u zemlji dovodi do socijalne nepravednosti, moraju se poduzeti strukturalne promjene da bi se omogućila promjena, istaknuo je nadbiskup Centellas, prenosi Kathpress.

U Boliviji su zavladali neredi nakon spornih izbora u listopadu 2019., kada je oporba optužila predsjednika Eva Moralesa, na vlasti od 2006., za izbornu prevaru. Nakon što je objavio svoju pobjedu u prvom izbornom krugu, podnio je ostavku 10. studenoga a zatim dobio azil u Meksiku, pa u Argentini. Već je i sama njegova kandidatura bila vrlo sporna, nakon neuspjeloga referenduma o ustavnim promjenama potrebnima da bi se ostvarila.

U anketama trenutačno vodi kandidat socijalističke stranke Luis Arce Catacora s 31 posto, slijedi kandidat desnog centra Carlos Mesa (17,1 posto) i privremena predsjednica iz krajnje desnice Jeanine Anez (16,5 posto).