Budi dio naše mreže
Izbornik

Bolivijski biskupi: Poštujte glas naroda!

La Paz (IKA)

Bolivijska biskupska konferencija pozvala je da se poštuje volja naroda izražena na izborima 20. listopada, prenosi Vatican News.

Bolivijski predsjednik Evo Morales proglasio je pobjedu na izborima i to nakon što je prvo objavljena vijest da će ići u drugi izborni krug protiv kandidata Carlosa Mese. Bolivijci su izišli na ulice i prosvjeduju zbog sumnje da je Morales, kojemu je ovo četvrti predsjednički mandat, prekinuo prebrojavanje glasova. Osim toga, zatražena je intervencija međunarodnih neovisnih promatrača.

Kako je izvijestila agencija Fides, Bolivijci su izišli na birališta kako bi demokratski izabrali svoje političko vodstvo, ali nakon prvih neslužbenih rezultata i najave da će se drugi krug izbora održati 15. prosinca, izborni je sud prekinuo prebrojavanje na 83,76% glasova. Najavili su pritom da bi, prema ponovnom prebrojavanju, koje je još u tijeku, Morales pobijedio u prvom krugu, dobivši više od deset bodova razlike koji su mu nedostajali.

Suočeni s tom situacijom, bolivijski biskupi poručili su kako u objavljenim podacima postoje naznake prijevare, među kojima su istaknuli potpuno nepodudaranje s podacima brzog prebrojavanja glasova koje je provela međunarodna neovisna organizacija Vía Ciencia. Dodatni su razlozi za sumnju prekid privremenog prebrojavanja glasova u postizbornoj noći, podnesene žalbe te prizori nezakonitih radnji.

Biskupi su se pridružili izjavama Organizacije američkih država u vezi s tim nedemokratskim načinom postupanja, te pozvali na intervenciju međunarodne promatrače, poput Europske unije. Na kraju su od bolivijskoga Vrhovnog izbornog suda zatražili da izvrši svoju ustavnu funkciju u službi naroda, istine i pravde, kako bi se izbjeglo izbijanje nasilja, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
bolivijski biskupi izbori morales