Budi dio naše mreže
Izbornik

Čileanski biskupi pozivaju na dijalog i sporazumno rješavanje situacije

Rim (IKA)

U Čileu od 18. listopada traju neredi u kojima je poginulo 12 osoba, a gotovo 1500 ih je uhićeno, od čega 650 u glavnom gradu Santiagu.

Prosvjedi su počeli nakon najave o povećanju cijene javnoga prijevoza, no ubrzo su osuđivali i socijalnu nejednakost, troškove života, obrazovni i zdravstveni sustav. U prijestolnici Santiagu, jednom od gradova s najvećom gospodarskom nejednakošću u Latinskoj Americi, zapaljene su zgrade, poslovni prostori i javne strukture, pri čemu je poginulo nekoliko osoba. Uništen je veliki broj postaja podzemne željeznice i opljačkane mnoge trgovine i banke. Predsjednik Sebastián Piñera proglasio je izvanredno stanje, a u nekim je dijelovima zemlje uveden policijski sat, prenosi Vatican News.

Čileanska biskupska konferencija objavila je priopćenje u kojem ističe da su ti žalosni i traumatični događaji dio procesa koji traje desetljećima, uz duboke posljedice koje se ne mogu zanemariti. Oštro osudivši nasilje koje ovih dana potresa tu zemlju, biskupi su vlastima i društvenim vođama uputili apel da, uz sudjelovanje većine građana, zajednički pokušaju shvatiti složenu aktualnu situaciju i potražiti rješenja. Biskupi su pritom upozorili da oni koji upravljaju državom moraju razumjeti izrazito nelagodan položaj pogođenih osoba i njihovih obitelji, izloženih nepravednim mjerama i proizvoljnim odlukama koje utječu na njihov svakodnevni život te svakodnevnim praksama koje smatraju nasilnima zato što posebice oštećuju najugroženije skupine.

Pomoćni biskup Santiaga Alberto Ricardo Lorenzelli Rossi u razgovoru za Radio Vatikan 21. listopada izrazio je žalost što je trenutačno nasilje prevladalo nad razumom. Na pitanje što se može učiniti za osobe koje se objektivno suočavaju s problemima u svakodnevnom životu, biskup Rossi rekao je kako je sada važno da političari, institucije i svi koji imaju odgovornost uspostave dijalog i osluhnu nezadovoljstvo naroda. Ustvrdio je potom kako bi se dijalogom moglo doći do društvene pravde koja bi najsiromašnijima omogućila dostojanstven život.

Na pitanje što Crkva može učiniti u ovom trenutku, biskup Rossi istaknuo je da je već pozvala katolike i sve ostale da uspostave dijalog te da se ne daju ponijeti nasiljem. Političare je pak pozvala da poslušaju glas naroda. U ovom trenutku pokušavamo biti uz one koji pate, rekao je biskup te dodao da se Crkva već zauzima za najsiromašnije, ali je u ovom trenutku potrebno u dijalog uključiti sve strane kako bi se nadvladalo trenutačno stanje. Na kraju je primijetio da se u posljednje vrijeme gospodarska situacija u Čileu poboljšala, no ipak i dalje uz velik jaz između bogatih i siromašnih.

Ključne riječi:
čileanska bk neredi