Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkve u Zimbabveu pozivaju političare na djelovanje

Harare (IKA)

Vjerski poglavari u Zimbabveu u izjavi za javnost  u nedjelju 11. kolovoza u povodu pogoršanoga gospodarskoga stanja u zemlji pozvale su političare na djelovanje. Upozorili su na rastuće probleme, koje između ostaloga uzrokuju restrikcije Vlade i korupcija, prenosi Vatican News.

Izjava za javnost upućena je nakon susreta katoličkih biskupa, Crkvenoga vijeća Zimbabvea i evangeličkih predstavnika. S obzirom na prosvjede koje je opozicija najavila za petak, vjerske vođe upozoravaju na porast napetosti i opasnost od izbijanja nasilja. Poručuju da se to može izbjeći dijalogom na svim razinama i opsežnom tematikom. Predsjednika Emmersona Mnangagwa i opozicijskoga vođu Nelson Chamisa vjerski poglavari pozvali su da zajednički potraže rješenja.

Gospodarsko i političko stanje u Zimbabveu nije se poboljšalo nakon pada 38-godišnjega autoritarnoga režima Roberta Mugabea prije dvije godine. Prema podacima UN-a danas je više od dva milijuna građana ovisno o pomoći u hrani, a stanje se pogoršava uslijed vrtoglavoga rasta cijena hrane i goriva, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
apel crkvenih vođa zimbabve