Budi dio naše mreže
Izbornik

Kampanjom "Slobodni otići, slobodni ostati" Crkva u Italiji uspjela promijeniti sliku o izbjeglicama

Rim (IKA)

Završila je kampanja Crkve u Italiji "Slobodni otići, slobodni ostati', pokrenuta 2017. godine u kojoj je ostvareno 130 projekata, prenosi Vatican News 18. listopada.

Pomoću kampanje ‘Slobodni otići, slobodni ostati’ Crkva u Italiji uspjela je promijeniti sliku o izbjeglicama, često korištenu kao poticaj za ideološke bitke,  rekao je glavni tajnik Talijanske biskupske konferencije biskup Stefano Russo, govoreći na završnom dijelu te izvanredne inicijative pokrenute kako bi se povećala svijest o izbjeglicama, ostvario prihvat, zaštita, promicanje i integracija osoba koje dolaze u Italiju, ali i priznalo pravo svake osobe da živi u vlastitoj zemlji. Od tada, inicijativa je ostvarila 110 projekata u Italiji, 7 u tranzitnim zemljama, te 13 u zemljama iz kojih polaze iseljenički tokovi.

Projekti koji su pokrenuti ujedinili su djelovanje sa senzibilizacijom, i brigom za one koji bježe od rata i gladi, promičući drukčiji pogled na područja, između crkvenih i civilnih zajednica, rekao je biskup. Istaknuo je da nije dovoljno zajamčiti samo krov nad glavom i nešto hrane, već je potrebno ponuditi sredstva za uključenje izbjeglica u društvo. U protivnom, izbjeglice podliježu marginalizaciji, otuđenju od ostatka društva te organiziranom kriminalu. Stoga su tu četiri glagola koje je istaknuo papa Franjo u svojoj poruci za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. godine – primiti, zaštititi, promicati, uključiti.

Biskup Russo istaknuo je da su ostvareni projekti bilo u Italiji, bilo u drugim zemljama, pokrenuli izvore i snage, nastojeći uvijek izbjeglice staviti u središte i učiniti ih protagonistima njihova otkupljenja, a kampanja je bila usmjerena posebno na žene i djecu.

U središtu propovijedi predsjednika Talijanske biskupske konferencije, kardinala Gualtiera Bassettija, koje je održao na zaključnoj misi kampanje, bile su pak riječi pape Franje, njegova enciklika „Tutti fratelli“, kao i poruka za Svjetski dan selilaca i izbjeglica. Milosrđe, otvorenost i prihvat, ključne su riječi propovijedi u kojoj se kardinal osvrnuo i na društvo i zauzimanje Crkve u tom svjetskom fenomenu, napomenuvši da se kampanja Talijanske BK istaknula kao znak vremena, mjesto svjedočenja slobode, solidarnosti, pravde, demokracije i mira.

Važno je da društvo ima veliku potrebu za konkretnim i pravednim djelovanjem, te da su na raspolaganju točne informacije, prepoznajući pri tome ne samo slojevitost problema migracija, već i to da su izbjeglice vrijednost i bogatstvo za gradove i zemlje, naglasio je kardinal. Otuda proizlazi i kardinalova želja da nam Gospodin pomogne da u prvom licu podnesemo težinu i odgovornost dobrih i karitativnih djela koja smo pozvani ostvarivati.