Budi dio naše mreže
Izbornik

Kršćanske udruge ne odobravaju odluku Europskog parlamenta o surogatstvu

Beč (IKA)

Savez katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE) i austrijska udruga Akcija život (Aktion Leben) kritizirale su odluku Europskog parlamenta (EP) kojom bi se mogla omogućiti inače zabranjena praksa surogatnog majčinstva, objavio je u petak, 15. prosinca 2023. Kathpress.

Odluka EP-a o olakšanju priznavanja roditeljstva i uspostavi europske potvrde o roditeljstvu podriva zabranu surogatstva i potiče trgovinu djecom i izrabljivanje žena, smatraju FAFCE i Akcija život.

Želja „da ni jedno dijete ne bude nezakonito“ razumljiva je, ali priznavanje roditeljstva ne smije podrivati nacionalne zabrane surogat majčinstva, upozorila je glavna tajnica Akcije život Martina Kronthaler.

Europski parlament u četvrtak je s 366 glasova za, 145 glasova protiv i 23 suzdržana prihvatio stajalište o europskoj potvrdi o roditeljstvu. Konačna odluka u rukama je Vijeća Europske unije, koje čine ministri država članica. Ono ne mora prihvatiti stajalište Europskog parlamenta. Kronthaler je zaprepaštena ponašanjem austrijskih zastupnika koji su, osim članova Slobodnjačke stranke Austrije (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ) svi glasovali za prihvaćanje te odluke.

„Odluka Europskog parlamenta izdaja je prava žena i djece, ona predstavlja pad na koljena pred surogatskim lobijem i zaprepašćujuće zanemarivanje činjenice da surogatstvo počiva na globalnoj nepravdi“, izjavila je Kronthaler.

Ukoliko se omogući potvrda o roditeljstvu, bit će „znatno teže suzbijati prekogranično surogatstvo“, naglasila je Kronthaler, podsjećajući na ranije odluke EP-a, kojima je surogatstvo ocijenjeno kao „ozbiljan problem“ i „izrabljivanje ženskog tijela“.
Rezultat glasovanja predstavlja „jasan uspjeh lobija koji podupire surogat majčinstvo“, budući je bilo moguće izdvojiti surogatstvo iz konačnog teksta ili ga barem osuditi kao u ranijim slučajevima, naglasila je.

To se međutim nije dogodilo. „Naprotiv, surogatstvo definitivno nije ‚usputna‘ stvar, nego ‚posebna‘“, zaključila je glavna tajnica Akcije život.
Predsjednik Saveza katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE) Vicenzo Bassi upozorio je da odluka EP-a krši načelo supsidijarnosti pojedinih članica Europske unije, „pri čemu ignorira isključivu nadležnost država članica i svoju izričitu osudu prakse surogat majčinstva“. 
Bassi je također podsjetio da je EP u više navrata osudio praksu surogatstva.

FAFCE i Akcija život priopćenjem su zatražile od članica Europske unije da odbace taj prijedlog. „I dalje ćemo sve podsjećati na zdravi ljudski razum: Majčinstvo i djeca nisu roba, nego dar, izvor budućnosti našeg čovječanstva“, naglasio je Bassi. Donešenom preporukom EP namjerava ograničiti mogućnost država članica EU da, pozivajući se na javni poredak, odbiju priznavanje podrijetla obrazloženo u nekoj drugoj članici. Uredba bi u konačnici omogućila priznavanje podrijetla iz jedne članice Unije u čitavoj EU, uključujući i okolnosti poput surogatstva.

Nasuprot najnovijoj odluci, surogatstvo je u listopadu na sjednici mješovitog odbora EP-a za prava žena i građanske slobode službeno uvršteno u popis kaznenih djela trgovine ljudima. Time je stavljeno na istu razinu sa zločinima poput robovlasništva, prinudne ženidbe, ilegalnog posvajanja ili izrabljivanja djece. Osim toga, EP je 2022. osudio surogatstvo odlukom o utjecaju rata u Ukrajini na žene.

Za razliku od glasovanja u Europskom parlamentu, sve stranke zastupljene u austrijskom parlamentu sredinom studenoga osudile su surogatstvo i podržale pooštrenje postojeće zabrane. Surogat majčinstvo zabranjeno je u većini članica Europske unije, ali neke zemlje dopuštaju takozvano altruističko surogatstvo ili su to pitanje propustile regulirati. Na rubovima EU, od Ukrajine do Gruzije, postoje razgranate mreže surogatstva koje često opslužuju klijente iz Unije. Ukrajina trenutačno teži ubrzanom primitku u EU.

Nedavno su u Grčkoj otkriveni dramatični slučajevi trgovine ženama, pri čemu su žene bile zatvorene u masovnim boravištima.