Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački biskupi upozoravaju na težak položaj kršćana u središnjoj Aziji

Bonn (IKA)

Njemačka biskupska konferencija upozorila je na težak položaj kršćana u središnjoj Aziji, u okviru predstavljanja priručnika o solidarnosti s progonjenim kršćanima u tome dijelu svijeta, prenijela je u ponedjeljak 13. svibnja KNA.

Moćnici u svih pet srednjoazijskih država još uvijek su pod utjecajem sovjetske politike prema vjerskim zajednicama, izjavio je  predsjednik Komisije za opću Crkvu Njemačke biskupske konferencije augsburški biskup Bertram Meier.  Biskup Meier predstavio je u Bonnu radne materijale pod naslovom „Solidarnost s progonjenim i potlačenim kršćanima našeg vremena – središnja Azija”.

Moćnici „instrumentaliziraju vjeru za politiku moći i sumnjičavi su naspram samostalnom životu vjerskih zajednica”, rekao je, pojasnivši kako se sve vjerske aktivnosti u tim zemljama moraju prijaviti kako bi se za njih dobila dozvola od države.

Postoji, međutim, razlika između Kazahstana i drugih država, naglasio je biskup Meier. „U Kazahstanu su Ruska pravoslavna i Katolička Crkva relativno velike i smatra ih se kulturnim obilježjima doseljenika i onamo deportiranih osoba, kojima se odobrava stanovita autonomija”, rekao je.

U drugim državama središnje Azije živi tek između 150 do nekoliko tisuća kršćana, za koje se brinu uglavnom misionari iz istočne Europe, Španjolske i Južne Amerike. Za njih državna regulacija religije predstavlja veliku birokratsku prepreku, povezanu s teško premostivim uvjetima.

Biskup Meier podsjetio je na odgovornost Crkve za dijasporu. „Zajednice na selu odumiru, mladi idu u velike gradove ili u Europu u potrazi za poslom. Dušobrižništvo za preostale starije osobe zahtijeva našu posebnu potporu”, poručio je. Katolička Crkva daje veliki doprinos održanju pastoralnih aktivnosti, kao i u socijalnoj skrbi i njezi.

Novi radni priručnik Njemačke biskupske konferencije o solidarnosti s ugroženim kršćanima u središnjoj Aziji sadrži informacije o prilikama kršćana i crkvenom djelovanju u Kazahstanu, Kirgistanu, Uzbekistanu, Tadžikistanu i Turkmenistanu. Tih pet država bile su do 1991. republike u sastavu Sovjetskog Saveza. Danas su pod utjecajem državno kontroliranog islama, koji moćnici nastoje sačuvati od ekstremističkih utjecaja iz drugih islamskih država.

Ta pravila odnose se i na druge vjerske zajednice, pojasnio je tijekom predstavljanja priručnika predsjednik Njemačko-kazaškog društva Thomas Helm. Prema njegovim riječima, doneseni su zakoni o zaštiti vjere od inozemnih utjecaja koji posebno negativno utječu na katolike s osjećajem pripadnosti univerzalnoj Crkvi, prenijela je u ponedjeljak 13. svibnja KNA.