Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi predsjednik BK SAD u odlučnom angažmanu za „sanjare“

Baltimore (IKA)

Neposredno nakon izbora za predsjednika Biskupske konferencije SAD-a na plenarnom zasjedanju u Baltimoru 12. studenoga nadbiskup Jose Horacio Gomez (67) pozvao je Vrhovni sud da „sanjarima“, djeci ilegalnih useljenika, omoguće trajni boravak u zemlji.

Prvi Latinoamerikanac na čelu sjevernoameričkih biskupa, koji je 80-tih godina protekloga stoljeća uselio iz Meksika, danas nadbiskup Los Agelesa, time je svoj izbor povezao s razmatranjem žalbi odnosno zahtjeva Trumpove administracije za ukidanjem tzv. DACA programa koji je 2012. uveo predsjednik Barack Obama kako bi zaštitio gotovo 700.000 mladih koji su u SAD ušli kao djeca, tamo se školovali i dobili radne dozvole ali ne mogu dobiti državljanstvo. Nadbiskup Gomez najavio je da će zauzimanje za sanjare, odnosno migrante, biti u središtu njegova programa kao novoga predsjednika BK SAD.

Biskup Joe Vasquez iz Austina sudu je pak predao izjavu američkih biskupa u kojoj ističu važan prilog sanjara američkom gospodarstvu i društvu. Niži sudovi dosad su odbacivali zahtjeve predsjednika Trumpa za ukidanjem DACA-e a sada je na redu Vrhovni sud, u kojem je većina članova iz konzervativnih krugova, a dvojicu od njih imenovao je predsjednik Trump. Saslušanja su počela, a odluka se očekuje do kraja lipnja 2020., usred predizborne predsjedničke kampanje, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
BK SAD dreamers gomez