Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Bartolomej u novogodišnjoj poruci: Moguć je svijet bez rata i nasilja

Istanbul (IKA)

„Težimo i molimo za mir i pravičnost i čvrsto vjerujemo u mogućnost svijeta bez rata i nasilja. Pozivamo na iskreni dijalog kao najdjelotvornije sredstvo rješavanja problema“, izjavio je ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. u novogodišnjoj poruci, objavio je u utorak 2. siječnja 2024 Kathpress.

Patrijarh se obratio javnosti porukom na Novu godinu nakon liturgije u crkvi u Phanaru u Istanbulu.

Patrijarh Bartolomej osvrnuo se na ratove u Ukrajini i Svetoj zemlji, pozvavši snažno na pomirenje i mir. Istaknuo je i masovna protjerivanja prouzročena klimatskim promjenama.

Mnoge aktualne pojave potkopavaju dostojanstvo ljudske osobe, rekao je, dodavši kako Crkva mora dignuti glas protiv toga i biti odvjetnica ljudskog dostojanstva.

Patrijarh je poručio kako se zauzima za kršćansko svjedočenje u suvremenom svijetu i istodobno pozvao na još snažniji dijalog među Crkvama kao i na snažnu prisutnost pravoslavlja u ekumeni.

Podsjetio je u tom kontekstu i na svoje susrete s papom Franjom, na sudjelovanje na ekumenskim konferencijama i međuvjerskim susretima, kao i na svoj govor na konferenciji Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima u prosincu u Ženevi, na kojoj je pozvao na veću solidarnost s izbjeglicama.

Potrebno je u svakome izbjeglici ponajprije vidjeti brata koji zaslužuje solidarnost i ljubav prema bližnjemu, neovisno o podrijetlu, vjeroispovijesti i boji kože. Za kršćane, solidarnost i ljubav prema bližnjemu nisu opcija, nego zapovijed, naglasio je patrijarh Bartolomej.

Ključne riječi:
Bartolomej I.