Budi dio naše mreže
Izbornik

Plenarno zasjedanje Indijske BK posvećeno dijalogu

Bangalore (IKA)

U Bangaloreu u Indiji od 13. do 19. veljače održava se plenarno zasjedanje Indijske biskupske konferencije o temi „Dijalog – put prema istini i milosrdnoj ljubavi“, prenosi Vatican News.

Na susretu koji se održava svake dvije godine sudjeluje gotovo 200 biskupa iz 174 biskupije triju obreda katoličke indijske zajednice – latinski, siro-malabarski i siro-malankarski. Tema susreta nastavak je one o kojoj su biskupi razgovarali prije 20 godina i želi istaknuti obnovljenu zauzetost Crkve u Indiji za dijalog sa svim društvenim stvarnostima, što je jedini put za promicanje društvenog sklada u zemlji koja je izložena neprestanim napetostima, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Indijske biskupske konferencije nadbiskup Bombaya kardinal Oswald Gracias.
Dijalog je tapiserija u koju su utkane različite kulture, jezici i etničke skupine, a Crkva koja se stavila u službu društva, bila je pionir na odgojnom, obrazovnom i zdravstvenom području upravo radi promocije indijskog društva, rekao je kardinal.

U nekoliko govora prvoga dijela zasjedanja istaknute su različite dimenzije. Apostolski nuncij nadbiskup Giambattista Di Quattro na misi prilikom otvaranja zasjedanja istaknuo je da su svi pozvani promicati mir i sklad u društvu, te je spomenuo dragocjeno djelo koje je Crkva učinila za indijsko društvo. U uvodnoj riječi na početku zasjedanja kardinal Gracias istaknuo je kako su rušenje zidova koji razdvajaju i izgradnja mostova za ujedinjenje, prioriteti Crkve u Indiji. To je ponovio i prvi potpredsjednik Indijske BK biskup Joshua Mar Ignathios, napominjući da je Crkva u svojem poslanju napredovala unatoč nevoljama, krizama i sukobima u nekim dijelovima zemlje.

Tijekom zasjedanja skupštine, biskupi održavaju i odvojene susrete posvećene osobito svakom od tri obreda, i produbljuju temu kako bi pronašli nove putove dijaloga i jedinstva unutar i izvan Crkve. U tu su svrhu pozvani govoriti i predstavnici drugih religija.

Na završetku zasjedanja indijskih biskupa na drugi mandat predsjednika Indijske BK ponovno je izabran kardinal Gracias. Kardinal je 24. prosinca prošle godine navršio 75 godina. Već u studenom prošle godine, zbog navršene kanonske dobi, zahvalio je Papi na službi. Međutim, papa Franjo ga je prije dva i pol mjeseca potvrdio kao nadbiskupa Bombaya. Kardinalom ga je na konzistoriju, 24. studenoga 2007. godine, imenovao papa emeritus Benedikt XVI., a 13. travnja 2013. godine imenovan je članom Vijeća kardinala pape Franje. Do 31. prosinca 2018. godine bio je i predsjednik Federacije biskupskih konferencija Azije.

Ključne riječi:
dijalog zasjedanje indijske bk