Budi dio naše mreže
Izbornik

Političari traže od Crkve snažniji angažman u Europi

Bruxelles (IKA)

Potpredsjednik Europskog parlamenta, austrijski političar Othmar Karas, smatra da se vjerske zajednice premalo angažiraju u političkom dijalogu na razini Europske unije.

Karas je to naglasio u razgovoru s novinarima Kathpressa i drugih austrijskih medija u Bruxellesu, a na sličan način izjasnio se i njegov sunarodnjak, europski povjerenik za proračun i upravu Johannes Hahn, izvijestio je u četvrtak 29. veljače Kathpress.

Demokratski sustavi, poštivanje dostojanstva svakog pojedinca, slobodni mediji i neovisno sudstvo nisu nipošto sami po sebi razumljivi, rekao je Karas. Sve se to mora uvijek iznova obraditi i očuvati, naglasio je. U svrhu toga demokratskog diskursa i potrebnog društvenog zajedništva potreban je nužno i doprinos vjerskih zajednica i religija, smatra.

Izbori za Europski parlament u lipnju, na kojima se Karas neće kandidirati, za njega predstavljaju utvrđivanje smjera i to na način “kakvoga nije bilo od 1945.”

Načelno političko sučeljavanje, koje se vodi unutar i izvan EU, Karas je opisao kao “autokraciju demokracije”.

“Tko će, ako ne EU, dizati zastavu demokracije u svijetu i za to svjedočiti”, između ostaloga zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom, rekao je Karas. Europska unija, smatra, u opasnosti je da globalno gledano politički i gospodarski dospije sve više u pozadinu i da više nema nikakvu ulogu, ukoliko uskoro ne dođe do unutarnjih reformi.
Od stupanja na snagu Lisabonskog ugovora 2009. strukturirani dijalog institucija EU s crkvama, vjerskim i svjetonazorskim zajednicama dio je ugovornog prava Unije, što je zapisano u članku 17. Taj dijalog, za koji je upravo Karas nadležan ispred Europskog parlamenta, vodi se i čak je u posljednje vrijeme pojačan, smatra on. Istodobno, mišljenja je da je takav dijalog potrebno još snažnije voditi u pojedinačnim članicama, sve do regionalnih razina i biskupija.

Povjerenik Hahn otkrio je austrijskim novinarima u razgovoru da računa na pomak udesno na predstojećim izborima. Nada se međutim dovoljnoj potpori “centru”, što je po njemu potrebno kako bi se očuvala konkurentnost, blagostanje i sigurnost Europe. On također smatra da Crkve pritom imaju središnju ulogu, jer su središnji čimbenik u društvenim pitanjima.

Za Hahna je EU mirovni projekt. Unutar toga mirovnog projekta socijalni mir predstavlja neizmjerni izazov, za što je opet potrebna Crkva. I Karas i Hahn smatraju da je europski društveni model sa slobodnom demokracijom i slobodnim tržišnim gospodarstvom “manjinski program”. U većini svjetskih država, čak do 70 posto njih, na vlasti su “više-manje autoritarni režimi”, upozoravaju obojica. Austrijski novinari boravili su u Bruxellesu sa željezanskim biskupom Egdijem Živkovićem, koji je u Austrijskoj biskupskoj konferenciji nadležan za europska pitanja.