Budi dio naše mreže
Izbornik

Poljski nadbiskup Dziega umirovljen nakon kritike oko postupanja sa slučajem zlostavljanja

Vatikan/Szczecin (IKA)

Nakon kritika oko slučaja zlostavljanja u njegovoj nadbiskupiji, nadbiskup Andrzej Dzięga zatražio je odricanje od službe pastoralnog upravljanja nadbiskupijom Szczecin-Kamien u Poljskoj. Papa Franjo prihvatio je njegovo odstupanje, objavio je u subotu 24. veljače Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi KNA.

„Papa Franjo prihvatio je odricanje od pastoralne službe nadbiskupa Andrzeja Dzięge na službi nadbiskupa metropolita Szczecina-Kamieńa“, objavila je apostolska nuncijatura u Poljskoj. U kratkom priopćenju izviješteno je da je Sveti Otac za privremenog apostolskog upravitelja „sede vacante“ imenovao biskupa Koszalin-Kołobrzega mons. Zbigniewa Zielińskog.

U priopćenju nuncijature nisu navedeni razlozi umirovljenja, no sa 71 godinom nadbiskup Dzięga još nije dosegao uobičajenu dobnu granicu od 75 godina za odricanje od aktivne biskupske službe upravljanja.

Od kraja 2020. u Poljskoj su na naslovnice dospjele razne optužbe za zataškavanje. Slučaj svećenika iz zapadne poljske nadbiskupije Szczecin-Kamien posebno je izazvao bijes. Jedan svećenik je početkom 1990-ih zlostavljao četiri dječaka u školi.

Prema optužbi, Crkva je za to znala od 1995., ali protiv njega nije ništa poduzela. Optuženi je preminuo početkom 2021. nakon borbe s rakom u 58. godini života, izvijestila je 24. veljače KNA.