Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka talijanskih biskupa za došašće

Rim (IKA)

Talijanska biskupska konferencija (Conferenza episcopale italiana – CEI) objavila je 24. studenoga poruku za došašće u kojoj se vjernike u pandemiji koronavirusa poziva na novi zanos življene vjere u predbožićno i božićno vrijeme, prenosi Vatican News.

Ne smijemo se povući i čekati bolja vremena, upozoravaju talijanski biskupi. Italija je kao i mnoge zemlje u svijetu suočena s ograničenjima i zabrinjavajućim osobnim, socijalnim, gospodarskim i financijskim posljedicama pandemije koronavirusa. Ali, pred tim izazovima ne smijemo zauzeti stav „spašavaj se tko može“, jer bi se uskoro mogao pretvoriti u „svi protiv svih“ što bi bilo gore od bilo kakve pandemije, poručuju biskupi.

Došašće u pandemijskoj 2020. godini razdoblje je svjetske povijesti koje se može shvatiti kao „prekid s prošlošću“ da bi se budućnost iznova i ljudskije oblikovala. Protekli su mjeseci pokazali izvanrednu kreativnost župnih zajednica, crkvenih i laičkih udruga, obitelji i pojedinaca, što se tiče bogoslužja i molitvenoga života, kao i karitativnih i humanitarnih akcija osjetljivijih na svaku vrstu siromaštva.

U njima se očituje najvrsnije talijansko katolištvo ukorijenjeno u biblijskoj vjeri i brižno prema onima na rubu društva, ističu biskupi. Na kraju poruke stoga zaključuju da usprkos golemim teškoćama „možda živimo vrijeme društvenoga preporoda”.