Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje s Međuvjerskoga foruma G20

Riad (IKA)

Sedmi međuvjerski forum G20 koji je od 13. do 17. listopada održan u Rijadu u središtu je imao posljedice pandemije koronavirusa, no bilo je riječi i o strategijama protiv oružanih sukoba, govora mržnje i klimatskih promjena, prenosi Vatican News.

U priopćenju s virtualnog skupa ističe se da religija „utječe na svakodnevicu, pravila i odnose više od 80 posto svjetskoga stanovništva“, stoga „ima značajnu ulogu i pandemiji COVID-19 te je važna intenzivnija suradnja između vlada i vjerskih vođa, pa i na razini Ujedinjenih naroda“.

Skup više stotina visokih religijskih predstavnika, koji je organizirala Udruga međuvjerskog foruma G20 u suradnji s bečkim Centrom za dijalog (KAICIID), Savezom civilizacija Ujedinjenih naroda (UNAOC) i Nacionalnim odborom za međureligijski i međukulturni dijalog Saudijske Arabije, stoga predlaže da na summitu šefova država i vlada vodećih svjetskih gospodarstava G20 u studenome u razgovore službeno uključe i Međuvjerski forum.

U ovim teškim vremenima u kojima koronavirus uzrokuje globalna gospodarska i socijalna previranja političari bi trebali prepoznati da vjerski poglavari u mnogim zemljama svijeta promiču vrednote ljubavi prema bližnjemu, sigurnosti, ljudska prava i zajedništvo, osobito za najslabije u svakom društvu; a države G20 u svom zajedničkom djelovanju ne smiju izgubiti iz vida upravo najslabije. Na tom području može pomoći etički angažman Međuvjerskoga foruma, ističe se u priopćenju. Konkretno se predlaže i da religijske zajednice budu uključene u razvoj i podjelu cjepiva protiv koronavirusa.

Međuvjerski forum okupio je stotine vjerskih vođa, stručnjaka, političara koji su tih pet dana razmatrali posljedice pandemije i strategije protiv oružanih sukoba, klimatskih promjena, govora mržnje i trgovine ljudima, a zaključci će biti predstavljeni summitu G20 koji u Rijadu zasjeda krajem studenoga.

Svetu Stolicu predstavljao je predsjednik Papinskoga vijeća za međuvjerski dijalog kardinal Miguel Ayuso, koji je između ostaloga poručio „da religije svijet moraju zaraziti nadom“. Video-poruke uputili su i ekumenski patrijarh Bartolomej I. i mnogi drugi visoki predstavnici kršćanstva, islama, židovstva i drugih svjetskih religija. Sudjelovali su i predstavnici Ujedinjenih naroda na čelu sa zamjenicom glavnog tajnika UN-a Aminom J. Mohammed, direktor Agencije EU za temeljna prava Michael O’Flaherty, glavni tajnik Islamske svjetske lige Mohammad Al-Issa i bivši australski premijer Tony Abbott.