Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Schönborn u Saudijskoj Arabiji u znaku međuvjerskog dijaloga

Rijad (IKA)

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn se u subotu 25. veljače 2023. u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu susreo s glavnim tajnikom Muslimanske svjetske lige Muhammadom Al-Issom i s katolicima u toj zemlji, izvijestio je Kathpress.

Kardinal Schönborn boravi u Saudijskoj Arabiji na poziv Al-Isse, s kojim je razgovarao o mogućnostima produbljivanja međuvjerskog dijaloga i o slobodi vjeroispovijesti.

„Svijetu je upravo danas, naočigled tolikih izazova, potrebno više jedinstva umjesto podjela“, izjavio je pritom bečki nadbiskup, naglasivši da vjere moraju biti dio rješenja a ne problema.

Al-Issa je tijekom razgovora posebice istaknuo ulogu pape Franje i pohvalio njegove inicijative vezane za međuvjerski dijalog. Prema njegovim riječima, Papa je u arapskom svijetu vrlo ugledna i cijenjena osoba. Razlog tomu je, rekao je, osobito u činjenici što je s velikim imamom Al-Azhara Ahmadom Al-Tayyebom 2019. u Abu Dhabiju potpisao „Dokument o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički suživot“.

Kardinal Schönborn je tijekom razgovora naglasio i potrebu odgoja mladih u duhu snošljivosti i duhovnog poštovanja. Naveo je pritom primjer Austrije, gdje sve vjerske zajednice imaju osiguran pravni status. Spomenuo je i Crkvenu visoku pedagošku školu Beč/Krems, na kojoj kršćanski, muslimanski i židovski vjeroučitelji dijelom dobivaju zajedničku izobrazbu.

Muslimanska svjetska liga nevladina je organizacija osnovana 1962., koju financira Saudijska Arabija, a svoju zadaću vidi kao kulturno i vjersko predstavništvo islamskih naroda. Al-Issa i predsjednik Papinskog vijeća za međuvjerski dijalog kardinal Jean-Louis Tauran potpisali su 2018. ugovor o suradnji, čiji je cilj poticanje dijaloga između kršćana i muslimana.

Tijekom boravka u Rijadu, bečki nadbiskup susreo se u Veleposlanstvu Republike Austrije s katolicima koji žive u Saudijskoj Arabiji. „Držite se zajedno i držite se vaše vjere!“, poručio im je na zajedničkoj liturgiji.

Svi kršćani u Saudijskoj Arabiji su doseljenici, a većina sudionika susreta s kardinalom Schönbornom bili su katolici s Filipina, Šri Lanke, iz Indije i Pakistana.

Kardinal je pritom naglasio da su mu poznati teški uvjeti u kojima ondje žive, te da je njihovo svjedočenje vjere time upečatljivije.

Na susretu u austrijskom veleposlanstvu bili su i apostolski vikar Sjeverne Arabije Paul Hinder i njegov nasljednik Aldo Berardi, kojega će kardinal Miguel Ayuso zarediti za biskupa 18. ožujka 2023. u katedrali Gospe od Arabije u Awaliju u Bahreinu.

Od oko 33 milijuna žitelja Saudijske Arabije oko 1.5 milijuna (4 %) su kršćani. Više od polovine kršćana su katolici, a uz njih su brojni egipatski kopti te kršćani iz Etiopije i Eritreje. Katolici su organizirani u četiri župe s nekoliko filijala koje pastorizira nekolicina dušobrižnika.

Na Arapskom poluotoku djeluju dva apostolska vikarijata. To su Sjeverna Arabija, kojoj pripadaju Bahrain, Katar, Kuvajt i Saudijska Arabija te Južna Arabija, koja okuplja katolike iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena i Omana. Vikarijati zajedno pokrivaju prostor od oko tri milijuna četvornih kilometara i po površini su među najvećim crkvenim pokrajinama na svijetu. Na njihovu području živi oko 3.5 milijuna katolika, za koje se brine oko 120 svećenika.