Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: medureligijski-dijalog

Dijalog među religijama protuotrov je ekstremizmu

Papa Franjo delegirao je govor namijenjen izaslanstvu Međunarodnog židovskog odboru za međureligijska savjetovanja predsjedniku Dikasterija za promicanje jedinstva kršćanstva kardinalu Kurtu Kochu, prenosi Vatican News.

Jordanskom kralju i kraljici dodijeljena vatikanska nagrada

Stalni predstavnik Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nadbiskup Gabriele Caccia odao je počast jordanskom kralju Abdulahu II. ibn Al-Husseinu i kraljici Raniji Al Abdulah, kojima je dodijeljena ovogodišnja nagrada „Path to Peace“, prenosi u srijedu 11. svibnja Vatican News.

Zajednička poruka predstavnika europskih i afričkih biskupskih konferencija

Na kraju zajedničkog online seminara Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) održanom 1. i 2. lipnja na temu „Solidarnost u promicanju ljudskog dostojanstva u svjetlu enciklike Fratelli tutti“, dvadeset predstavnika kontinentalnih biskupskih konferencija Afrike i Europe odobrilo je završnu Poruku upućenu „svoj našoj braći biskupima, svećenicima, đakonima, redovnicima i vjernicima laicima Crkve Božje diljem Afrike i Europe“.

Poruka Predsjedništva CCEE-a na 50. obljetnicu osnutka Vijeća

Predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) uputilo je 25. ožujka poruku povodom 50. obljetnice osnutka Vijeća. Prijeko je potrebno posvetiti pažnju dijalogu između svih religijâ kao temelju za izgradnju bratskog svijeta, kao i hitno predano zalaganje za stvoreni svijet koji smo svi pozvani čuvati. - Izvanredna situacija izazvana pandemijom potiče nas ponovno otkriti prolaznost ljudskog bića, prolaznost vremena i jača našu čežnju za onim “onkraj”, a to je Bog kojega je Isus objavio, kaže se u poruci koju prenosimo u cijelosti.

Mons. Jurkovič na susretu o međureligijskom dijalogu: Pandemija bolesti COVID-19 pojačala je postojeće napetosti u svijetu

U izlaganju na godišnjem sastanku o međureligijskom dijalogu, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi nadbiskup mons. Ivan Jurkovič izrazio je strah od posljedica širenja koronavirusa, onih očitih, kao i onih koje se manje vidljive, ali koje zbog toga nisu manje ozbiljne, prenosi u petak 26. veljače hrvatski ured Vatican Newsa.

Papa primio u audijenciju nuncija Giorgia Linguu

Papa Franjo primio je u četvrtak 18. veljače u audijenciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Linguu. Tim povodom Vatican News je objavio s nuncijem intervju u kojem je mons. Lingua, među ostalim, rekao kako Hrvati gaje veliku ljubav prema blaženom kardinalu Stepincu istaknuvši kako je blaženi kardinal Stepinca „bio biskup koji je uistinu mirisao po ovcama“. Govorio je i o drami kroz koju prolaze migranti na „balkanskoj ruti“, izrazivši uvjerenje da nije vrijeme „za traženje krivaca“ nego da se zajedničkim snagama „pronađu rješenjâ“ i donesu prave odluke.

1 2