Budi dio naše mreže
Izbornik

Salezijanci u Ukrajini osnovali nogometnu momčad sastavljenu od osoba s amputacijama

Lviv (IKA)

Salezijanci su u Lvivu u Ukrajini sastavili nogometnu momčad sastavljenu od ratnih invalida kojima su amputirani udovi. "Imamo na treninzima oko 25 muškaraca u dobi između 20 i 30 godina kojima su amputirane noge ili ruke", poručio je o. Mikajlo Čaban u priopćenju dobrotvorne organizacije Mladež jednog svijeta (Jugend Eine Welt) u četvrtak 4. travnja, prenosi Kathpress.

Priopćenje je izdano u povodu Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir Ujedinjenih naroda, koji se obilježava 6. travnja.

Nogometna igra služi kao terapija za tjelesno i psihički ranjene muškarce, rekao je o. Mikajlo.

Prva ukrajinska nogometna momčad amputiranih nosi naziv “Pokrova” prema crkvenoj svetkovini Marije zaštitnice i zagovornice. Njezini pripadnici bili su većinom vojnici, a neki su i civili koji su ozlijeđeni u eksplozijama granata. Pristigli su iz cijele Ukrajine, a zdravstvena skrb pruža im se u bolnici “Unbroken”, međunarodnom rehabilitacijskom središtu u Lvivu. Središte je specijalizirano za prilagodbu proteza, a nogometni trening dio je rehabilitacijskog programa.

“Ovdje mogu ne samo na trenutak zaboraviti tragediju koja im je promijenila život, sport ih i nadahnjuje, vraća im volju, ne dopušta im da očajavaju i otvara nove životne perspektive”, uvjeren je o. Mikajlo. “Vrate li se svojim kućama, ondje možda mogu sami osnovati nogometnu momčad amputiranih i potaknuti druge da im se pridruže”, nada se svećenik. Dodao je kako su u međuvremenu i u još tri mjesta u Ukrajini osnovane slične momčadi.

U Don Boscovu središtu u Lvivu nogomet je već dugo sastavni dio potpore djeci i mladima. Ondje čak djeluje i nogometna škola. Kako bi se omogućio trening i u zimskim mjesecima, organizacija Mladež jednoga svijeta poduprla je nakon Europskog nogometnog prvenstva 2014. u Ukrajini i Poljskoj izgradnju športske dvorane.

Oduševljenje za nogomet u Ukrajini nesmanjeno je, posebice nakon što se ukrajinska nacionalna vrsta kvalificirala za ovogodišnje Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj. Nogometna momčad amputiranih trenira redovito u onoj mjeri u kojoj to dopuštaju stalni raketni napadi, izjavio je o. Mikajlo.

Ključne riječi:
nogomet salezijanci Ukrajina